| Mobile | RSS

Kémkedéssel gyanúsított kettős állampolgárokat vettek őrizetbe Németországban

PESTISRÁCOK.HU2024-04-18

Németországot nem fogják megfélemlíteni az orosz kémkedési kísérletek – mondta Nancy Faeser német belügyminiszter a kémkedéssel gyanúsított kettős állampolgárok csütörtöki őrizetbe vétele után.

Biztonsági szolgálataink megakadályoztak egy esetleges robbantásos támadást, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott német katonai támogatás aláásása volt – jelentette be csütörtökön a belügyminiszter. Szövetségi ügyészek csütörtökön közölték, hogy őrizetbe vettek két német-orosz állampolgárt, akik a gyanú szerint az Ukrajnának szánt katonai támogatás meghiúsítása céljából készültek szabotázsakciókra Németországban.

Nancy Faeser kifejtette, hogy Németország továbbra is komoly támogatást nyújt Ukrajnának, és nem fogja megengedni, hogy megfélemlítsék. Az orosz rezsim hibrid fenyegetéseire kitérve elmondta, hogy Moszkva ukrajnai háborújának kezdete óta az összes védelmi intézkedést megerősítették az országban. A két férfit szerdán vették őrizetbe a bajoroszági Bayreuthban, ahol a hatóságok kémkedés gyanújával tartottak házkutatást munkahelyükön és otthonaikban. A gyanú szerint az egyik gyanúsított németországi katonai létesítmények elleni merényletek végrehajtásába “egyezett bele”, társa pedig az információszerzés terén nyújtott segítséget.

Dieter S. 2023 októbere óta különböző forgatókönyveket vitatott meg egy orosz titkosszolgálathoz köthető személlyel Németországban található katonai létesítmények elleni robbantásos és gyújtogatásos támadásokról, katonai célpontokról gyűjtött információkat Alexander J. feltételezett bűntársa segítségével, majd a katonai felszerelésről készített fényképeket és videofelvételeket elküldte orosz titkosszolgálati kontaktjának – szerepel az ügyészek által kiadott csütörtöki közleményben.

A Der Spiegel című német lap információi szerint a potenciális célpontok között szerepelt a bajorországi Grafenwöhr katonai gyakorlótér is, ahol az amerikai Abrams harckocsik használatára kapnak kiképzést a katonák.

Az akciók célja Németország Ukrajnának nyújtott katonai támogatásának aláásása volt

– áll a szövetségi ügyészek közleményében. Dieter S.-t kémkedés mellett azzal is gyanúsítják, hogy 2014 decembere és 2016 szeptembere között a Donyeck megyei szeparatista erők egyik fegyveres egységéhez tartozott.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek (illusztráció)Facebook hozzászólás

fecsego.eu/pesti srácok

Leave a Reply 41 megnézve, 1 alkalommal mai nap |