| Mobile | RSS

Rögzítette a kamera a Ráckeresztúrnál lezuhant repülőgép utolsó perceit

Ferentzi András

FERENTZI ANDRÁS

2024.04.15. 14:32

Az eddigi adatok alapján egyre valószínűbb, hogy a pilóta rosszulléte okozta a tragédiát, hiszen a felvételek szerint a gép „vezetetlen repülési jelleget” mutatott a becsapódásig. A balesetben két ember halt meg szombaton.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium is közleményt adott ki a szombaton lezuhant kisrepülőgép ügyében. Mint ismert: Ráckeresztúrnál csapódott a földbe egy műrepülőgép, amelynek fedélzetén ketten utaztak, mindketten életüket vesztették.  

A tárca közleménye szerint a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja a baleset körülményeit. Egyelőre annyit tudni biztosan, hogy a HA-PET lajstromjelű Extra 330L típusú repülőgép két fővel a fedélzetén 9 óra 30 perckor szállt fel a tököli repülőtérről. A repülőgép három perc múlva érkezett a Martonvásár–Ráckeresztúr közötti gyakorlólégtérbe, ahol néhány perces repülést követően közel függőleges helyzetben, nagy sebességgel a földnek csapódott. A pilóta és utasa a helyszínen életét vesztette, a légi jármű megsemmisült. Szakértő szerint akár 300-al is száguldhatott a repülő, mielőtt belefúródott a földbe. KAPCSOLÓDÓ

Szakértő: Több mint 300-zal csapódott a földnek a ráckeresztúri légi baleset kisgépe

Szakértő: Több mint 300-zal csapódott a földnek a ráckeresztúri légi baleset kisgépe

Az 1998-ban gyártott gépet korábban a világbajnok is vezette.

„A bejelentést követően a KBSZ balesetvizsgálói megkezdték a helyszínelést, amely során sikerült feltárni és beazonosítani a repülőgép fődarabjait, valamint a repülőgép kormányfelületeit” – írták a közleményben, majd kiemelték: „a helyszínen fellelt akciókamera által rögzített fájlokat a KBSZ szakemberei a hétvége során helyreállították”.

A felvétel alapján a repülés 8. percében a pilótánál feltételezhetően rosszullétre utaló jel mutatkozott, amely után a rögzített felvétel végéig a repülőgép vezetetlen repülési jelleget mutat.

„A KBSZ a rendőrség és a légügyi hatóság szakembereivel részletes szemle keretében vizsgálja a műszaki meghibásodás lehetőségét” – tette hozzá az ÉKM. 

A balesetben elhunyt pilóta egyébként sajtóhírek szerint a volt szingapúri magyar nagykövet lehetett. 

fecsego.eu//index

Leave a Reply 80 megnézve, 1 alkalommal mai nap |