| Mobile | RSS

Szijjártó Péter: szoros együttműködésre van szükség a békepárti országok között

PestiSrácok

FORRÓ DRÓT

PESTISRÁCOK.HU2024-04-30

Együttműködésre van szükség azon országok között, amelyek eléggé bátrak ahhoz, hogy felszólaljanak a mielőbbi ukrajnai béketeremtés mellett, remélhetőleg ez közelebb hozhatja a diplomáciai rendezést – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dusanbéban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a tádzsik kollégájával, Szirodzsiddin Muhriddinnal folytatott találkozóján kiemelte, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökségre rendkívüli kihívásokkal és veszélyekkel teli időszakban kerül sor.

Emlékeztetett rá, hogy a közösség szomszédságában több mint két éve fegyveres konfliktus pusztít, és ez igen súlyos negatív következményekkel jár a kontinens országaira nézve.

Sajnos, egyes európai politikai vezetők úgy gondolják, hogy ők maguk is háborúban állnak, hogy Európa is háborúban áll, miközben ez nem igaz, mivel ez a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik

– húzta alá. Szijjártó Péter ennek kapcsán arra is figyelmeztetett, hogy minél tovább tart a háború, annál nagyobb a kockázata a további eszkalációnak.

Szavai szerint veszélyes irányba haladnak a folyamatok, amit jól példáznak a nyugati katonák esetleges Ukrajnába küldéséről vagy éppen a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségéről szóló közelmúltbeli nyilatkozatok.

Ezért együtt kell működniük azon országoknak, amelyek a béke pártján állnak, amelyek eléggé bátrak ahhoz, hogy felszólaljanak a béke mellett

– jelentette ki.

És remélem, hogy ez az együttműködés segíteni fog a békés megoldás megtalálásában

– tette hozzá.

A miniszter arra is kitért, hogy a mostani immár a tizenegyedik találkozója tádzsik hivatali partnerével, ez pedig jól mutatja, hogy a két ország milyen nagy jelentőséget tulajdonít a kétoldalú kapcsolatoknak. Közölte, hogy hamarosan további tájékoztatás várható a dusanbei látogatásáról.

Forrás, fotó: MTI

fecsego.eu//

Leave a Reply 65 megnézve, 1 alkalommal mai nap |