| Mobile | RSS

Útnak indult a világ egyik legnagyobb hadihajója: ezzel ered az Egyesült Államok nyomába a keleti nagyhatalom

Útnak indult a világ egyik legnagyobb hadihajója: ezzel ered az Egyesült Államok nyomába a keleti nagyhatalom

Portfolio2024. április 29. 16:08

Kína jelentős haditengerészeti fejlesztésekkel zárkózik fel a nagy riválisához, az Egyesült Államokhoz. Április 29-én ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy a keleti nagyhatalom már teszteli a legújabb repülőgép-hordozóját a Fujiant, amellyel egyértelműen Amerika nyomába erednek a flotta méretét tekintve – számolt be a Naval News.

Több hírforrás is beszámolt arról, hogy a kínai Fujian repülőgép-hordozó elhagyta a Jangce torkolatában lévő kikötőjét, hogy a teszteljék a jármű képességeit. A 316 méter hosszú, elektromágneses katapultokkal felszerelt hadihajó pontos célját nem erősítették meg a kínai hatóságok, de az a közösségi médiában terjengő felvételekből egyértelműen látszik, hogy több vontatóhajó segítségével elhagyta a Jingnan kikötőt.

A VÁRAKOZÁSOK ARRÓL SZÓLNAK, HOGY A FUJIAN MEGKEZDI AZ ELSŐ TENGERI PRÓBÁJÁT, AMELY JELENTŐS LÉPÉS LEHET A SZOLGÁLATBA ÁLLÍTÁSA FELÉ.

Néhány nappal ezelőtt a repülőgép-hordozó már tesztelte a hajtóműveit, amely egyértelműen jelezte, hogy hamarosan a nyílt vízen is tesztelheti Peking a jármű képességeit. A Fujiant hat éve fejleszti a kínai haditengerészet, 2022-ben bocsátották vízre. A hajó neve már önmagában szimbolikus, ugyanis a Tajvannal szemben a kínai szárazföldön elhelyezkedő 40 milliós tartományról, Fucsienről kapta a nevét, amely jelezheti a keleti nagyhatalom szándékait. A katonai fejlesztések technikai paramétereit Peking hagyományosan nem osztja meg a nagyközönséggel, ám több információ szerint egy legalább 80 ezer tonnás vízkiszorítású hajót kaphat hamarosan a haditengerészet. Ezzel az eddigi legnagyobb lenne a kínaiak szolgálatában, nagyobbal kizárólag az Egyesült Államok rendelkezik.

A FELTÖREKVŐ HATALOM EZZEL A FEJLESZTÉSSEL EREDNE AZ AMERIKAI HADITENGERÉSZETI KÉPESSÉGEK NYOMÁBA, PEKING RIVÁLISA ÖSSZESEN 11 REPÜLŐGÉP-HORDOZÓT TART SZOLGÁLATBAN.

Nemrégiben már bejelentették a negyedik kínai hadihajó fejlesztésének megkezdését is. A belengetett információk szerint az egy újabb szintugrást fog jelenteni, mivel a nukleáris meghajtással fog rendelkezni.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2024. 04. 29.

Betörne Kína ősellensége a világ katonai hatalmainak élmezőnyébe, de van ezzel egy kis probléma

2024. 04. 26.

Világszerte megváltoztatta a katonai taktikát az ukránok váratlan húzása, a legnagyobb hatalmak tanulmányozzák a siker titkát

2024. 04. 26.

Növekszik a feszültség a világ két vezető nagyhatalma között, de most leültek egymással

2024. 04. 25.

Hírszerzési jelentés: szupermodern lopakodó csúcsgépet villantott Kína, de van egy kis probléma

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

fecsego.eu//

Leave a Reply 75 megnézve, 1 alkalommal mai nap |