| Mobile | RSS

Az Európai Parlament megszavazta a kérést, hogy ismét blokkolják a magyar pénzeket


europoli
hetes cikkeurópai parlamentállásfoglalásBELFÖLDEUROPOLI

PETER KOHALMI / AFPAnna Donath, leader of the Momentum party and Member of the European Parliament is seen before delivering a speech at an event in Budapest on March 15, to commemorate Hungary’s Revolution and Independence Day. (Photo by Peter Kohalmi / AFP)Kerner Zsolt2024. 04. 24. 18:14

EUROPOLI

2024 április 29 – 16:19Szigorítja az EU a vízumkövetelményeket az Etiópiából érkezőkkel szemben2024 április 25 – 08:24Medgyessy Péter: Magyarországot az EU erősíti, az euró még erősebbé tenné2024 április 24 – 18:14Az Európai Parlament megszavazta a kérést, hogy ismét blokkolják a magyar pénzeket2024 április 24 – 17:54A nőkkel szembeni erőszak ellen fogadott el mérföldkőnek számító irányelvet az Európai ParlamentMÉG TÖBB

399 igen, 117 nem szavazattal ment át az Európai Parlamenten a Magyarországi jogállam helyzetéről szóló állásfoglalás, amelyet a hetes cikk szerinti eljárás folytatásaként fogadtak el. Az állásfoglalás egyébként kötelező erővel nem bír, csak politikai jelentősége van.

Egyébként arról ír, hogy riasztó a magyarországi helyzet, bár bizonyos területeken van javulás, máshol pedig rosszabb a helyzet. Ezeket fel is sorolja.

Az igazságügyi reform ellenére ezen a területen súlyosak a hiányosságok. Politikailag beavatkoznak az ügyészek munkájába és nyomást gyakorolnak a bírói tanács tagjaira. Ez azért fontos, mert a reform teljesítése után szabadította fel a bizottság Magyarország számára a fejlesztési pénzek nagy részét, az Európai Parlament pedig pert indított, mert szerintük ez a felszabadítás nem volt megfelelő.

A szuverenitási törvényt elítéli az állásfoglalás, és üdvözli az emiatt indított kötelezettségszegési eljárást.

Kétségeket fogalmaz meg, hogy képes lesz-e Magyarország a soros elnökség teljesítésére, és beleköt a tanácsban sűrűn látott magyar vétókba.

Arra kérik a bizottságot, találjanak megoldást, hogy a végfelhasználókhoz eljussanak az uniós források, akár a magyar kormányt megkerülve.

Három módosítót nyújtottak be a szöveghez, amelyeket mind elfogadtak. Egyet a baloldali képviselőcsoport egyik tagja, a másik kettőt Donáth Anna, a Momentum képviselője. Ezek arra kérik a bizottságot, hogy újra blokkolják a kohéziós pénzek kifizetését Varga Judit hangfelvétele miatt, valamint hogy az Európai Bíróság azonnali hatállyal függessze fel a szuverenitási törvényt. Emellett arra kérik a bizottságot, tegyen többet, hogy a magyar kormány csatlakozzon az Európai ügyészséghez.

fecsego.eu//24.hu

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |