| Mobile | RSS

Súlyos incidens történt a Sárga-tengeren: rakétákat lőtt ki egy kínai vadászgép a nyugati hatalom helikopterére

Súlyos incidens történt a Sárga-tengeren: rakétákat lőtt ki egy kínai vadászgép a nyugati hatalom helikopterére

Portfolio2024. május 06. 16:58

Az ausztrál kormány aggodalmát fejezte ki Kínának, miután egy kínai vadászgép jelzőrakétákat lőtt ki egy ausztrál helikopter repülési útvonalán, amely a éppen a Sárga-tengeren hajtott végre rutinfeladatot – számolt be a Nikkei Asia.

Az ausztrál kormány beszámolója szerint súlyos incidens történt szombaton, amikor az Ausztrál Királyi Haditengerészet MH-60R Seahawk típusú helikoptere a HMAS Hobart hajóról indulva végzett rutinfeladatokat a Sárga-tenger felett. A manőver az ENSZ által Észak-Korea ellen bevezetett szankciók betartatását ellenőrző Argos hadművelet keretében történt.

A KÍNAI NÉPI FELSZABADÍTÓ HADSEREG LÉGIEREJÉNEK (PLAAF) EGYIK GÉPE ELFOGTA A HELIKOPTERT ÉS JELZŐRAKÉTÁKAT LŐTT KI ANNAK REPÜLÉSI ÚTVONALÁN.

Az ADF személyzete nem sérült meg, és az MH-60R helikopter sem szenvedett kárt, az ADF személyzetének biztonsága és jóléte továbbra is a legfőbb prioritásunk

– áll a közleményben. Az ausztrál védelmi minisztérium hozzátette, hogy elvárják Kínától és minden más országtól is, hogy hadseregüket professzionálisan és biztonságosan működtessék. A beszámoló szerint egy mintegy háromszáz méteres távolságban és magasabb helyzetben lévő kínai gép lőtt ki villanótölteteket a Seahawk típusú helikopter felé. Richard Marles ausztrál védelmi miniszter a kínai pilóták lépését „veszélyesnek és szakszerűtlennek” nevezte, valamit kifejtette, hogy „az incidens teljességgel elfogadhatatlan”.

Canberra az incidens ellenére továbbra is hangsúlyozta elkötelezettségét amellett, hogy tevékenységét nemzetközi jogokkal összhangban végzi, biztosítva ezzel a nemzetközi vizeken a hajózás, valamint a légtérben az átrepülés szabadságához való jogokat.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2024. 05. 06.

Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

2024. 05. 05.

Válságban Európa, de már látszik, hogy ki mentheti meg az EU-t

2024. 05. 04.

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

fecsego.eu//

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |