| Mobile | RSS

Megérkezett a kínai elnök, Orbán Viktor fogadta

Megérkezett a kínai elnök, Orbán Viktor fogadta

MTI2024. május 08. 21:50

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában. A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján – emlékeztetett a sajtófőnök.

Miről lesz szó?

A kínai elnök, Hszi Csin-ping május 8. és 10. között történelmi jelentőségű látogatást tesz Magyarországon, mely során többek között a magyar-kínai gazdasági együttműködés további fejlesztéséről, az Egy övezet, egy út programhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekről, valamint az ukrajnai háborúról és a kínai béketervről folynak majd tárgyalások – jelentette be Vitályos Eszter kormányszóvivő az MTI szerint kedden.

A politikus azt is megjegyezte, hogy Magyarország és Kína idén októberben ünnepeli a diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenötödik évfordulóját, és a jubileumra gazdag kulturális programokkal készülnek mind a két országban.

A LÁTOGATÁS SORÁN MINTEGY MÁSFÉL TUCAT MEGÁLLAPODÁST ÍRNAK ALÁ A FELEK.

A pénzügyi együttműködést Vitályos Eszter a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok egyik legperspektivikusabb területeként jellemezte, amellyel elmondása szerint Magyarországnak az a célja, hogy regionális pénzügyi központ legyen a régióban és ennek révén minél több kínai pénzintézetnek jelentsen hídfőállást az európai pénzügyi piac irányába.

Kiemelte azt, amely az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza. Ezek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek – jegyezte meg.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2024. 05. 07.

Gazdasági együttműködésről tárgyal majd a magyar kormánnyal a kínai elnök

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen jobbról) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt (középen balról) a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren 2024. május 8-án. Hszi Csin-ping mellett balról felesége, Peng Li-jüan. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cherb

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2024. 05. 08.

Ma délután érkezik Magyarországra a kínai elnök, de az első hangzatos ígéret már Belgrádban elhangzott

2024. 05. 08.

Fokozott ellenőrzésre kapcsol a rendőrség a reptéren és a környékén

2024. 05. 08.

Kínai látogatás: máris megjöttek az első bejelentések

2024. 05. 07.

Gazdasági együttműködésről tárgyal majd a magyar kormánnyal a kínai elnök

2024. 05. 07.

Forgalomkorlátozások jönnek Budapesten

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

fecsego.eu//

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |