| Mobile | RSS

Kötelező az elsőbbségadás, ha ezt a táblát látod? Szinte mindenki rosszul válaszol erre a kérdésre

Kötelező az elsőbbségadás, ha ezt a táblát látod? Szinte mindenki rosszul válaszol erre a kérdésre

Sokan nem tudják, mit jelez ez a tábla pontosan.

Elsőbbségadás a körforgalomban

A KRESZ szabályai szerint a körforgalom olyan irányított forgalmú kereszteződés, amelyet forgalmas, sokszor veszélyes pontokon alakítottak ki, hogy lassítsa és folyamatosabbá tegye a járművek haladását. A körforgalmat tábla is jelzi az utakon.

A jelzőtáblák pontos ismerete elengedhetetlen a közlekedők számára, mivel azok egy pillantásra egyértelművé teszik, milyen szabály vonatkozik egy-egy útszakaszra.

Elsőbbségadás a körforgalomban

A körforgalmat illetően a KRESZ néhány dolgot egyértelműen kimond, így a megfordulás, a tolatás, a megállás és várakozás tilalmát, a forgalmi, műszaki okokat kivéve. Azt is sokan tudják, hogy a körforgalomban közlekedőknek elsőbbsége van a behajtani szándékozókkal szemben, ám az már kevesebbek számára ismert tény, hogy ez nem a körforgalmat jelző táblából fakad.

GettyImages-1210855672

Fotó: Seiko / Getty Images Hungary

Magyarországon a közlekedési szabályzat szerint a körforgalmat jelző tábla mellett minden esetben kinn kell lennie egy Elsőbbségadás kötelező vagy Állj, elsőbbségadás kötelező jelzésű táblának is, valójában ezek kötelezik a forgalom résztvevőit a szabály betartására.

Ez már csak azért is érdekes, mert akadnak olyan európai országok, így Franciaország vagy Olaszország, ahol léteznek nálunk szinte elképzelhetetlen, jobbkéz-szabály elvén működő körforgalmak is. Korábbi cikkünkben megismerhetsz néhány olyan közlekedési szabályt is, amely Horvátországban van érvényben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

PROMÓCIÓ

A körforgalomban haladóknak tehát Magyarországon a kiegészítő tábla miatt elsőbbség jár. A villamos számára áthaladásánál a be- és kilépőponton is biztosítani kell az elsőbbséget. További tudnivaló, hogy behajtáskor nem, kihajtásnál viszont kötelező az irányjelzés. Előzés pedig abban az esetben hajtható végre, ha adottak annak feltételei.

8 kérdéses KRESZ-teszt: megfordulhatsz az útkereszteződésben, ha ezt a táblát látod?

A fontos KRESZ-kérdésekre ismerni kell a választ a mindennapokban.Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

  •  

fecsego.eu/24.hu

2924.május 12

Leave a Reply 62 megnézve, 2 alkalommal mai nap |