| Mobile | RSS

Elítéltek, vádlottak és gyanúsítottak is indulnak polgármesternek


brunner imre
csányi józseffilemon mihályBELFÖLD

MOHOS MÁRTON / 24.HU, ROSTA TIBOR / MTI, IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU, KOSZTICSÁK SZILÁRS / MTIKozák Dániel2024. 05. 13. 06:00

Bírósági eljárás, rendőrségi nyomozás vagy egy jókora közéleti botrány sem tántorított el tucatnyi jelenlegi vagy korábbi polgármestert, hogy újra induljon a posztért. Többségüknek esélye is van arra, hogy megválasszák június 9-én, hiába lebeg többük felett Damoklész kardjaként egy jövőbeni bírósági ítélet: ha jogerősen szabadságvesztésre ítélik őket, akkor méltatlanság miatt elveszítik a polgármesteri tisztségüket.

Zugló – Horváth Csaba

Az érintett önkormányzatok közül a legnagyobbat, Zuglót, Horváth Csaba vezeti a listánkon szereplő politikusok közül. Az MSZP-s politikust több mint két éve gyanúsították meg befolyással való üzérkedéssel a XIV. kerületi fizetős parkolási rendszer kapcsán. Horváth Csaba ugyanis a BKV egykori technikai igazgatója, Fuzik Zsolt vallomása szerint kenőpénzt vett át tőle. A nyomozást még mindig nem zárták le, aktuálisan augusztus végéig meghosszabbították, így, ha bűnös is lenne a jelenlegi polgármester, akkor is évekbe telhet, míg ezt a bíróság jogerősen ki is mondja. Horváth azonban ártatlannak tartja magát, és indul a választáson. Esélyeit rontja, hogy a Momentum ellenjelöltet állított vele szemben Rózsa András személyében, így az is elképzelhető, hogy nevető harmadikként a fideszes aspriáns fut be.

MOHOS MÁRTON / 24.HUHorváth Csaba

Méhkerék – Tát Margit

Tát Margitról 2022 februárjában a bíróság jogerősen kimondta, hogy költségvetési csalás bűntettét és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségét követte el, ennek ellenére indul a méhkeréki polgármester-választáson. Az esélyei nem rosszak, hiszen a bírósági ítélet miatt korábban megfosztották a polgármesteri tisztségétől, ám az ezután kiírt időközi polgármester-választást csont nélkül megnyerte. A fideszes polgármestert ugyanis felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, ezért a jogszabály szerint méltatlan lett ugyan a tisztségére, viszont nem kellett börtönbe vonulnia, valamint nem tiltották el a közügyekről, így indulhatott egyből a következő voksoláson. Most egy független kihívót kell legyőznie.

Pusztaottlaka – Simonka György

Súlyos korrupciós bűncselekményekkel vádolja az ügyészség az egykori fideszes képviselőt, aki áprilisban jelentette be, hogy tíz év elteltével visszatérne a Békés megyei település, Pusztaottlaka élére. Eredetileg úgy tűnt, hogy sima útja lesz Simonka Györgynek, mivel a falu regnáló polgármestere közölte, hogy nem indul újra, és egy darabig úgy látszott, hogy csak Simonkára szavazhatnak majd a pusztaottlakaiak. Magyar Péter Békés vármegyei látogatásán azonban megtört a jég, és egy helyi lakos bejelentette, hogy elindul Simonka ellen, annyira felháborította ugyanis a korrupcióval vádolt politikus visszatérési kísérlete, sőt, azóta lett egy harmadik jelölt is. Simonka büntetőügye jelenleg a Fővárosi Törvényszéken zajlik, az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolt politikusra.

ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HUSimonka György

Badacsonytomaj – Krisztin N. László

Költségvetési csalással és okirat-hamisítással gyanúsítják a nyomozók Krisztin N. Lászlót, Badacsonytomaj polgármesterét, aki ennek ellenére ismét ringbe száll a város vezetéséért. A politikus egy 2,4 milliárd forintos uniós támogatás felhasználása miatt került bajba, amelyet vizsgált az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az adóhatóság is. Kihallgatták két ciklus teljes képviselő-testületét, beidézték és rabosították a városháza tucatnyi dolgozóját, mivel a támogatás terhére fizettek ki nekik egymillió forint körüli összegeket jutalom gyanánt. A júniusi polgármester-választás azért is lesz izgalmas Badacsonytomajon, mert indul a két korábbi alpolgármester is: Orbán Péter tette a feljelentést az OLAF-nálHartai Béla telekügyletével kapcsolatosan pedig a rendőrség is nyomozott, de végül megszüntették az eljárást. Krisztin N. Lászlónak nem ez az első botránya, 2014-ben például annak ellenére választották meg újra nagy fölénnyel, hogy a gyerekei telkére építettek egy családi háznak kinéző „képzőközpontot” 35 millió forintos uniós támogatásból, amit egy családjához tartozó cég, a Bétakris Nkft. nyert el.

Bácsszőlős – Szarvas Róbert

Egy hónapja rendelték el a nyomozást Szarvas Róbert ügyében, aki beköltözött a település uniós pénzből felújított orvosi lakásába.

Bazmeg, valahol laknom kell

– magyarázta a polgármester Hadházy Ákos független képviselőnek, aki lebuktatta a politikust. Szarvas korábban fideszes színekben nyerte a választásokat, most függetlenként indul.

Mende – Kaszanyi József

A Covid-járvány kellős közepén került be a hírekbe Kaszanyi József mendei polgármester, aki a családjával akkor utazott Zanzibárba, amikor Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte mindenkitől, hogy halasszák el az egzotikus helyekre tervezett vakációt, mert „veszélyes vírusmutációkat hozhatnak haza, amivel bajba sodorhatnak másokat.” Ezután nem sokkal derült ki, hogy Kaszanyi és családtagjai is kaptak támogatásokat attól az uniós pénzosztó szervtől, amelynek Kaszanyi az elnöke. Kaszanyiék kaptak pénzt pecsenyesütőre, falusi vendégházra és  vágóhídra is. Az adóhatóság 2022-ben vizsgálta ezeket, de nincs információ arról, hogy bármilyen szabálytalanságot megállapítottak volna. Kaszanyi József kihívó nélkül indulhat a mostani választáson.

Fülöpszállás – Balogh József

2016-ban mondott le Balogh József a polgármesteri posztról, miután tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért ököllel többször arcon ütötte az élettársát. Balogh az eset után azt állította, hogy ő nem bántotta az asszonyt, szerinte „a vak komondoron eshetett át”, azért szenvedhetett el koponyalapi törést. Ennek ellenére távoznia kellett a Fidesz parlamenti frakciójából az eset után. Balogh utódja a lánya lett Fülöpháza élén, aki most nem indul a választáson, vagyis az egykori politikus visszatérhet a közéletbe. Balogh József az előző választáson képviselőjelöltként indult, és a második legtöbb vokssal került be a testületbe.

Kiskunfélegyháza – Csányi József

A rendőrség már lezárta volna a kiskunfélegyházi ipari parkkal kapcsolatos hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást, de az ügyészség ezt az év elején hatályon kívül helyezte, és a nyomozás folytatására utasította a hatóságokatCsányi József nemzeti fórumos polgármestert Kis-Szeniczey Kálmán ellenzéki képviselő jelentette fel, amiért előbb 20,7 millió forintért eladtak egy területet, majd a fejlesztés elmaradása esetére kikötött kötbérről lemondva 54 millió forintért visszavásárolták a területet pár évvel később. Csányi karácsonykor kisebb botrányt okozott a városban, ittasan dulakodott és öngyilkossággal is fenyegetőzött. Öt éve Csányi hatalmas fölénnyel nyert, most valószínűleg nehezebb dolga lehet: éppen a feljelentője, Kis-Szeniczey Kálmán lesz a kihívója.

ROSTA TIBOR / MTIKásler Miklós humánminiszter beszédet mond a több mint egymilliárd forintból kialakított egészségügyi központ átadásán, jobbra mellette Csányi József Kiskunfélegyházán 2019. június 14-én.

Nyírmártonfalva – Filemon Mihály

Újraindul Filemon Mihály is, aki egy lombok nélküli lombkoronasétánnyal szerzett tavaly hírnevet. A beruházást 60 millió forintos uniós beruházással valósították meg, és közben teljesen tarra vágták körülötte az erdőt, vagyis a pusztaságban áll az egész tákolmány.

Folytassuk, Nyírmártonfalva! A fejlődés nem állhat meg! A szó elszáll, a tett megmarad!

– jelentette be a később törölt bejegyzésében az indulását. A faluban Filemonnal együtt hatan versengenek a polgármesteri posztért.

Kozármisleny – Bíró Károly

Hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség Bíró Károly kozármislenyi polgármestert, aki ennek ellenére újra megpróbálja elnyerni a kozármislenyi polgárok bizalmát. Jelenleg bírósági szakaszban van az ügy, márciusban tartották volna az előkészületi ülést, ahol Bíró orvosi kezelésre hivatkozva nem jelent meg. A vádirat szerint a polgármester 2014-ben 5 éves futamidővel életbiztosítást kötött magára, majd annak lejárta után 1,6 millió forintot vett fel, amit jutalomként papíroztatott le.

Törökbálint – Elek Sándor

Az önkormányzati választások előtt kezdi tárgyalni az Érdi Járásbíróság Elek Sándor fideszes törökbálinti polgármester büntetőügyét, aki ellen hűtlen kezelés miatt emeltek vádat, amiért önkormányzati ingatlanokat értékesített becsérték alatt saját hatáskörben, és ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak. Az ügyészség felfüggesztett börtönt kért a polgármesterre, és ha ezzel jogerősen a bíróság is egyetértene, akkor Elek Sándornak le kellene mondania, amennyiben júniusban őt választják meg. „Továbbra is hiszek abban, hogy sem bűncselekményt, de még hibát sem követtem el. Bízom abban, hogy a tények megismerése után a bíróság rövid határidőn belül dönt, és bűncselekmény hiányában fog felmenteni” – írta Elek az előkészítő ülés után.

Pétervására – Eged István

Eged István fideszes polgármester 50 millió forintos uniós támogatásból épített „falusi vendégházat”, amelyet láthatóan saját céljaira használt. Miután Hadházy Ákos lebuktatta őt, megfenyegette a független parlamenti képviselőt a Facebookon. A falusi szálláshely ügyében az Integritás Hatóság több szabálytalanságot is megállapított, ám hiába szólította fel szabálytalansági eljárás lefolytatására az irányító hatóságot, az Agrárminisztérium azt közölte, nem indíthat ilyen vizsgálatot. Eged most is indul a választáson, az Rtl-nek azt nyilatkozta, hogy nagyon jók az esélyei az újraválasztására.

Béb – Brunner Imre

Brunner Imre némileg kakukktojásnak számít a listában, mert hiába indult nyomozás egy csúnya végrehajtásos ügyben, amelynek során hárommillió forintért szerezhetett meg egy házat a falujában, kipaterolva az ott élő négygyerekes családot, nem gyanúsították meg végül semmivel, sőt, a nyomozati iratok szerint őt magát ki sem hallgatták, noha egy kivétellel a falu összes képviselőjét beidézték a rendőrségre. Brunner öt éve egyedüli jelöltként simán győzött, most viszont lesz egy kihívója a Veszprém megyei faluban.

VARGA JENNIFER / 24.HUA ház, amit Brunner Imre polgármester egy árverésen vett meg.

fecsego.eu/24..hu

Leave a Reply 47 megnézve, 2 alkalommal mai nap |