| Mobile | RSS

Izrael-palesztinok-háború Izraeli-palesztin – Telepesek megtámadtak egy humanitárius segélyek Gázába szállításával vádolt arab teherautó sofőrt

Izrael-palesztinok-háború
Izraeli-palesztin – Telepesek megtámadtak egy humanitárius segélyek Gázába szállításával vádolt arab teherautó sofőrt

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
    Jeruzsálem, 2024. május 17., péntek (MTI) – Izraeli telepesek megtámadtak egy humanitárius segélyek Gázába szállításával vádolt teherautó arab sofőrjét, majd megverték a segítségére siető izraeli katonákat csütörtök éjjel.

    A telepesek Ciszjordánia északi részén, Koháv Hasahar telepesfalu közelében megállították és felgyújtották a segélyek szállításával vádolt teherautót, és az arab sofőrt közepesen súlyosan megsebesítették. Az izraeli hadsereg (IDF) két tisztje és egyik tartalékosa megpróbálta megvédeni és elsősegélyben részesíteni a sofőrt, mire verni kezdték őket is. Az izraeli katonák könnyebb sérülést szenvedtek. Senkit sem tartóztattak le a hatóságok.
    A telepesek később azt állították, hogy a sofőr “vadul hajtott sok kilométeren át, és több járműben kárt tett”. A település közleménye szerint a tiltakozók megpróbáltak “megállítani egy teherautót, amelyet a Hamász-gyilkosok segélyszállítójának hittek”. Azt is hangoztatták, hogy a sofőr izraelieket próbált elgázolni.
    “Miután a teherautó megállt, néhány ember megverte a sofőrt, sőt erőszakosan szembeszállt az izraeli hadsereg tisztjeivel is, akik munkájukat végezték és próbálták megvédeni a sofőrt. Ez nem a mi utunk. Minden erőszak helytelen, és a katonáink elleni erőszak teljesen helytelen. Mi magunk vagyunk az IDF” – írták később a telepesek helyi vezetői elítélve a történteket.
    Ugyanekkor több tucat telepes szintén Ciszjordániában, a Tapuah kereszteződésben azért gyűlt össze, hogy megtámadják a Gázába humanitárius segélyeket szállító teherautókat, és kövekkel dobálták az elhaladó palesztin rendszámú járműveket.
    A rendőrség és a határőrség kábítógránátokat és könnygázt vetett be ellenük, és őrizetbe vettek négy embert, akik közül hármat – köztük egy kiskorút – még az éjjel szabadon engedtek.
    A telepesek a közösségi hálózatokon előzőleg felszólításokat tettek közzé a Jordániából Gázába humanitárius segélyeket szállító teherautók forgalmának megzavarására, mire a szélsőséges telepesek Ciszjordánia-szerte számos utat elzártak a forgalmas kereszteződéseknél.
    Csütörtökön is történt egy hasonló eset, amikor a szélsőjobboldali aktivisták kővel fejbe dobtak egy palesztin kamionsofőrt, mert azt gondolták, hogy a teherautója segélyt szállított a Gázai övezetbe. Ebben az incidensben két kamiont állítottak meg, leszedték rakományukat, kilyukasztották kerekeiket, és az úton gumiabroncsokat égettek. A megtámadott teherautók nem segélyt szállítottak, és nem az övezet felé haladtak. A helyszínre érkező rendőrök nem tartóztattak le senkit, a megsebesített sofőrt kórházba szállították.


MTI/ fecsego eu

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |