| Mobile | RSS

Kiderült, kinek a kérésére hívták meg Novák Katalint az andalúziai lovasiskolába

Kiderült, kinek a kérésére hívták meg Novák Katalint az andalúziai lovasiskolába

2024. május. 15. 15:04 2024. május. 15. 16:02 ITTHON

Serdült Viktória

Serdült Viktória

95ITTHON+

Bár lemondása óta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől az exelnök, a jelek szerint a magyar kormányzat nem szakította meg vele a kapcsolatot. Azt azonban, hogy hivatalos vagy magánúton járt a jerezi lóvásáron, továbbra sem tudni, mint ahogy azt sem, miért törölték az egyébként teljesen szokványos vizitről szóló képeket a Facebookról. Az El Confidencial és a HVG közös cikke.PULSE ProjektA PULSE Projekt határokon átívelő újságírói együttműködés, amelynek keretében a HVG és az EUrologus csapata 12 másik európai szerkesztőséggel közösen dolgozik elemző és tényfeltáró cikkeken. A projekt az Európai Bizottság támogatásával jött létre.FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Ha valaki járt már a Spanyolország legdélebbi részén fekvő Andalúziában, akkor a leghíresebb városok – Sevilla, Granada, Córdoba –, a bikaviadalok és a sherry mellett valószínűleg az andalúziai lovaskultúrával is találkozott. Ennek egyik leghíresebb akadémiája a Jerez de la Frontera városában található Andalúziai Királyi Lovasiskola.

Az intézmény – amelynek kuratóriumi tagjai az andalúz regionális kormány tisztviselői közül kerülnek ki – a világ legrangosabb klasszikus lovasakadémiáinak egyike, és nemcsak a lovasok képzésében játszik megkerülhetetlen szerepet, hanem a turizmusban is. Kiállításaikat évente 20-30 ezer látogató keresi fel, akiknek a fő attrakció az andalúz lovak bemutatója, amelyet a külön erre a célra épített arénában tartanak.

Ez az a lovasiskola, amelynek egy Facebookra közzétett fotójából a múlt héten kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök is ott járt. Ez volt az első olyan eset Novák lemondása óta, hogy kiderült valami a programjairól.

A május 9-én, csütörtökön készült fényképeket először a 24.hu szúrta ki, ezeken Novák Katalin mellett Ignacio Rosales de Salamanca ezredes, a spanyol honvédelem andalúziai küldöttségének megbízottja is szerepelt.

Nincs itt semmi látnivaló

Abban persze, hogy Novák Katalin ellátogat Spanyolországba, önmagában még nem lenne semmi különös, a volt államfő azonban február 10-i lemondása után gyakorlatilag eltűnt a föld színéről, a nyilvánosság előtt nem jelent meg, nyilatkozatot nem tett. Erre erősített rá, hogy a lovasakadémián készült fotók a magyarországi sajtómegjelenések után hirtelen eltűntek – bár mint tudjuk, ami egyszer felkerült az internetre, az már ott is marad. (Ezen a linken meg is nézheti őket.)

Az elmúlt napokban több helyen is próbáltunk érdeklődni, hogy a volt köztársasági elnök hivatalos úton járt-e az andalúziai lovasiskolában, vagy magánlátogatást tett, valamint arra is kíváncsiak lettünk volna, részt vett-e bármilyen találkozón, továbbá, hogy miért és kinek a kérésére törölték az erről szóló Facebook-posztot.

Hogy ezt megtudjuk, először kérdéseket küldtünk Magyarország madridi nagykövetségének – amelynek valószínűleg protokolláris okokból is tudnia kell arról, ha egy exelnök látogat az országba. Onnan a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz irányítottak minket, amely a kérdéseinkre azóta sem válaszolt. Megkerestük Novák Katalin háromfős titkárságát is, de hiába hívtuk őket többször is telefonon, majd kerestük e-mailben, válasz tőlük sem érkezett.

Nem így Spanyolországból, ahol spanyol partnerünknek, az El Confidencial című lapnak sikerült elérnie a lovasakadémiát, ahol megerősítették, hogy az intézménybe néha érkeznek ismert emberek is, ha pedig szükséges, akkor találkozók megtartására alkalmas termeik is vannak.

A létesítményeink nyilvánosak, és intézmények is meghívhatók.

A lovasakadémia hivatalos közlése szerint Novák Katalint „a konzulátus kérésére” hívták meg, az viszont, hogy éppen akkor járt náluk a honvédelmi különmegbízott is, csak a véletlen műve, a két látogatásnak nem volt köze egymáshoz. Kiemelték azt is, hogy ezek a látogatások teljesen megszokottak, és lényegében csak egy bejárást jelentenek az iskola területén.

Az El Confidencialnak sikerült beszélnie az andalúziai védelmi küldöttséggel is, ahol szintén megerősítették, hogy Ignacio Rosales de Salamanca ezredes vendégként érkezett a királyi lovasakadémiára.

„Intézményi látogatás volt a lóvásár alkalmából” – közölte a titkárság, amely azt is hozzátette, hogy az Andalúziai Királyi Lovasiskola aznapra több vendéget is meghívott.

Az említett lóvásár egyébként nem más, mint a Feria de Jerez, a spanyol település éves ünnepsége, amelyet minden évben május elején rendeznek meg. Minden jel szerint tehát ezen vett részt idén Novák Katalin is.

Eltűnt a föld színéről

Novák Katalin a kegyelmi botrány kirobbanása után egy héttel, február 10-én nyújtotta be lemondását, amely után február 26-án egy rövid videóban ugyan elbúcsúzott a Facebookon, és záró vagyonnyilatkozata is felkerült a Sándor-palota honlapjára, de azóta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Azt is csak utólag lehetett megtudni, hogy részt vett utódja, Sulyok Tamás beiktatási vacsoráján, de Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjén – Áder Jánossal és Schmitt Pállal ellentétben – nem ült ott.

Bár a Fidesznek nyilvánvalóan a mai napig kellemetlen a kegyelmi botrány, Nováknak a törvény szerint élete végéig jár fizetés, ami jelenleg bruttó 5,2 millió forint, megilleti térítésmentes egészségügyi ellátás, autó, valamint sofőr. Emellett alkalmazhat egy háromfős titkárságot is, amelynek elhelyezését és működési költségeit is az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

Novák Katalin lakást ugyan nem igényelt, titkárságot viszont igen, ők a Szabad György irodaházban kaptak helyet a Kossuth Lajos téren. Hadházy Ákos posztolta ki nemrég, hogy a személyi titkár, kommunikációs referens és titkárságvezető mellett Novák egy gazdasszonyt is igényelt.

Az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása szerint Novák titkárságvezetője havi bruttó 2,4 millió forintot, a két titkársági munkatárs 1 millió, illetve 850 ezer bruttót, a gazdasszony pedig havi bruttó 700 ezer forintot keres majd.

Ez a cikk a PULSE-projekt keretében készült. Elkészítéséhez hozzájárultak: Ana Somavilla és Lola García-Ajofrín (El Confidencial, Spanyolország).

fecsego.eu/HVG.hu

Leave a Reply 75 megnézve, 1 alkalommal mai nap |