| Mobile | RSS

Kínával szemben – Fellélegezhet a keleti szuperhatalom?

Kínával szemben – Fellélegezhet a keleti szuperhatalom?

Portfolio

A G7-csúcstalálkozón a vezetők várhatóan figyelmeztetést küldenek a kisebb kínai bankoknak, hogy ne segítsék Oroszországot a nyugati szankciók kijátszásában. Az eseményen az Ukrajnában folyó harcokra és a kínai-orosz kereskedelem veszélyeire is fókuszálnak majd, de nem tesznek lépéseket a szankciók irányába – írta a Reuters.

A jövő héten megrendezésre kerülő G7-csúcstalálkozón az amerikai tisztviselők és partnereik újabb kemény figyelmeztetést küldhetnek a kisebb kínai bankoknak, hogy ne segítsék Oroszországot a nyugati szankciók kijátszásában. Az ügyet jól ismerő források szerint a június 13-15. között Olaszországban, Giorgia Meloni miniszterelnök vezetésével zajló találkozón ez lesz az egyik fő téma.

A csúcstalálkozó zártkörű megbeszélésein várhatóan nagy hangsúlyt kap majd az Ukrajnában folyó harcokra nézve egyre növekvő kínai-orosz kereskedelem veszélye, és annak lehetséges ellensúlyozása is.

Ugyanakkor a Reuters információi szerint az Egyesült Államok és G7-partnerei – Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán – várhatóan nem tesznek azonnali büntetőintézkedéseket egyetlen bankkal szemben sem a csúcstalálkozó során, mint például SWIFT üzenetküldő rendszerhez való hozzáférés korlátozását vagy a dollárhoz való hozzáférés elvágását sem tervezik. A figyelmeztetés pontos formájáról és tartalmáról még folynak a tárgyalások.

Állítólag csak a kisebb intézményekre összpontosítanak, nem pedig a legnagyobb kínai bankokra

– mondta a Reutersnek nyilatkozó bennfentesek egyike. A bennfentesek hozzátették: a tárgyalások eredményeként valószínűleg nyilvános nyilatkozatokat tesznek majd a kínai bankokat érintő kérdésben.

Daleep Singh, a nemzetközi gazdaságért felelős nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes korábban jelezte, Washington és partnerei készek arra, hogy

SZANKCIÓKKAL ÉS SZIGORÚBB EXPORTELLENŐRZÉSSEL CSÖKKENTSÉK OROSZORSZÁG KÉPESSÉGÉT A NYUGATI SZANKCIÓK KIJÁTSZÁSÁRA.

Kína egyre inkább az orosz hadigépezet gyára

– tette hozzá Daleep Singh.

Washington készen áll arra, hogy a jövő héten jelentős új szankciókat jelentsen be pénzügyi és nem pénzügyi célpontokkal szemben

– mondta egy, az erre vonatkozó terveket ismerő forrás.

Az amerikai kormányzat idén kezdte el megvizsgálni, milyen szankciós eszközökkel lehetne fellépni a kínai bankok ellen. Ennek során ár többször is figyelmeztették a kínai felet, és felvetették a szankciók lehetőségét is Pekinggel szemben. Ilyen irányú intézkedésre azonban eddig nem került sor, és úgy látszik a soron következő G7-csúcstalálkozót sem a szankciókkal kapcsolatos megegyezések fogják dominálni.

A Reuters szerint a fenyegetésnek így is volt egy minimális hatása a kínai kereskedelemre: a kínai nagybankok önmagukat kezdték korlátozni az oroszokkal kapcsolatos tranzakciókkal kapcsolatban. Az exportáló kínai vállalatok azonban ezt követően kisebb kínai bankokon keresztül folytatták továbbra is az orosz kereskedelmet.

Címlapkép forrása: Getty Images

fecsego.eu

Leave a Reply 52 megnézve, 3 alkalommal mai nap |