szerző:
hvg.hu

Csütörtökön kezdődött, vasárnap ért a finisbe a demokratikus világ egyik legnagyobb közös választása: az európai parlamenti választás során a 27 tagországban csaknem 370 millióan dönthetnek arról, ki lesz az az 720 képviselő, aki a következő öt évben részt vehet az EU egyetlen közvetlenül választott testületének munkájában. Van, ahol már sejteni lehet, kik lesznek ezek, az, hogy ki lesz a 21 magyar EP-képviselő, hivatalosan késő este derül ki, addig is percről percre tudósítunk az eseményekről és az eredményekről.

Európai parlamenti választások
Várható-e politikai fordulat az Európai Parlamentben? Megerősödhet-e a szélsőjobboldal? Ki az úr a magyarországi ellenzéki térfélen? Van-e esélyük a kisebb pártoknak? Június 9-én 21 képviselőt juttathatunk be az uniós törvényhozásba újabb öt évre – a pártok és jelöltek esélyeit és az EP-választások eredményeit cikksorozatunkban követhetik.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN
 Percről percreSorrend megfordítása

/ 4

00:00
58,22 százalékos feldolgozottság mellett nagyjából az elsőként közölt – 40 százalékos feldolgozottság melletti – eredmény maradt Magyarországon. A Fidesz-KDNP vezet, 43,78 százalékos eredménye 11 mandátumra lehet elég. A második a Tisza Párt, 30,76 százalékon áll, ami 7 mandátumot jelenthet a listának.
Bejutó helyen van a DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK lista, ők két helyet szerezhetnek, illetve a Mi Hazánk egyet.
23:54
Az Európai Parlament közzétette harmadik mandátumbecslését is, amely 17 országból előzetes eredményen alapul, 10 országból pedig becsült, vagy választások előtti felmérések alapján. Eszerint az Európai Néppárt 189, a szociáldemokraták 135, a liberálisok 80, az Európai Konzervatívok és Reformerek 72, az Identitás és Demokrácia 58, a Zöldek 52, a Baloldal pedig 36 képviselővel rendelkezik. 46 független képviselővel számolnak, és 52 olyan politikussal, akik még nem csatlakoztak.
„Az eredményt a bizalom jelének értékelem, folytatni tudjuk az eddigi munkát” – mondta Roberta Metsola, az Európai Parlament néppárti elnöke.
23:28