| Mobile | RSS

Orbán Viktor Magyar Péterről: Bonyolította az életünketh un

Orbán Viktor Magyar Péterről: Bonyolította az életünket

Startlap – Startlap

“Hol kell aláírni?” – felelné Orbán Viktor a kérdésre, hogy a mostani eredményt elfogadná-e 2026-ban is, már a parlamenti választásokon. A miniszterelnök a köztévének értékelt.
“Jobban szeretjük, ha világrekordot tudunk futni minden versenyen, de az Európa-rekordot is meg kell becsülni” – mondta Orbán Viktor az M1-nek adott interjújában hétfő este, a választásokat értékelve. A magas részvételi arány kapcsán úgy fogalmazott, a magyar demokrácia köszöni szépen, jól van, ez egy szép teljesítmény a magyar választópolgároktól.

Orbán szerint ne csak a százalékot nézzük

“Nehéz összehasonlítani választásokat egymással, de még soha nem szavaztak annyian ránk egy európai választáson, mint most. Ha jól látom a számokat, akkor 2 millió 15 ezer ember szavazott ránk, és amikor a legjobban szerepeltünk korábban, ez a szám akkor is csak 1 millió 8 ezer volt. Tehát fontos dolog, hogy ne csak a százalékokat, hanem az abszolút számokat is lássuk” – magyarázta Orbán az eredményt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának a Karmelita kolostorban 2024. június 10-én. Fotó: Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A mozgósítás miatt tudtak nyerni

A kampányról szólva azt mondta, a mozgósítás kulcskérdés. “Azért volt ilyen magas a választási részvétel, mert nagyon fontos volt a választás tétje, mindenki tudta, hogy ez a háború vagy a béke kérdése, másfelől pedig minden szereplő tudta, hogy csak akkor van esélye elfogadható eredményre, vagy győzelemre a mi esetünkben, hogyha minden egyes választónkat fölkeressük és mozgósítjuk őket, megkérjük, hogy jöjjenek el. Ezért tudtunk nyerni. Ha ezt nem csináltuk volna, nem így néznének ki a számok” – fogalmazott.

Még mindig nem mondja ki Magyar Péter nevét Orbán Viktor

A kérdésre, hogy van egy párt – és ezúttal elhangzott a Tisza Párt és Magyar Péter neve, noha nem Orbán Viktor mondta ki, hanem a riporter – , amelyik három hónap alatt tudott mozgósítani, és egy erős ellenzéki pártot tudott képezni, milyen hatással volt a Fideszre, Orbán azt mondta:

Bonyolította az életünket.

“Eleve ez a választás egy bonyolult választás volt, mert két választás volt egyszerre. Amikor nekiindultam ennek a kampánynak, akkor tudtam, hogy nekünk két ellenzéket kell legyőzni. Le kell győzni a régit, meg le kell győzni az újat. Legyőztük a régit is, meg legyőztük az újat is tizenegynéhány, százalékkal végeztünk a második helyezett előtt, amit én így, hogy nem egy egységes ellenzékkel, hanem két különböző ellenzékkel kellett megküzdenünk, különösen is értékes eredménynek látok” – magyarázta.

Donald Trump győzelmére várnak

“Még eggyel bonyolultabbá tette az egész választást, hogy közben az egyik szemünk sarkából folyamatosan az európai pártokra kellett figyelnünk. Az európai választás egy lehetőség arra, hogy az európai politikusok egyre gyorsuló ütemű háborúba sodródását lelassítsuk, vagy megállítsuk. Először Európában, aztán Amerikában” – mondta, hozzátéve: “Azt gondolom, hogy az első félidőt megnyertük, 1-0 ide, Európában a békepártiak győztek, és akkor várjuk Donald Trump elnök urat, hogy a második félidőt hozza le az Egyesült Államokban, és akkor meglesz a béke.”

“Jobban szerepeltünk, de nem olyan jól, mint ahogy szerettem volna”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának a Karmelita kolostorban 2024. június 10-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Rátérve az önkormányzati választásokra, Orbán Viktor úgy fogalmazott: “Örülök annak, hogy nem vesztettünk el olyan városokat, amelyek nagyon fájtak volna, vagy legalábbis nem vesztettünk több várost, mint amennyit megszereztünk. Örülök annak, hogy Budapesten nem gyengültünk meg, és örülök annak, hogy egy tiszta világos utcahossznyi előnnyel megnyertük az európai választást, ebben a nehéz, háborús, bonyolult, nehéz körülmények között megtartott választáson.”

“Jobban szerepeltünk, mint azt lehetett várni, de nem olyan jól, mint ahogy én szerettem volna. Az ember úgy van vele, hogy mindent szeretne megtartani, és még ahhoz begyűjteni néhány fontos településen élők bizalmát. Most négy megyei jogú várost szereztünk vissza, de hármat elvesztettünk. Tehát ez döntetlen közeli helyzet. Az, hogy az összes megyei közgyűlésben – ide értve a budapesti közgyűlést is – , messze mi vagyunk a legerősebbek, az azt jelenti, hogy húsz megyében mégiscsak a domináns politikai erő mi maradtunk” – fejtegette.

A fővárosi kerületekre térve azt mondta: “itt is döntetlenre hoztunk egyet, elvesztettünk egyet, visszaszereztünk. Ilyen háborús időkben, ilyen nehéz körülmények között azt mondom, hogy 14 százalékot ráverni a másodikra, az egy tisztességes eredmény.”

Ha most azt kérdezné tőlem, hogy aláírnám-e ezt 2026-ban, akkor azt mondanám, hol kell aláírni?

– fogalmazott Orbán, kifejtve: “Ha ezt az eredményt rávetítem egy parlamenti logikára, akkor ez egy nagyon magabiztos kormányzópárti felhatalmazást adott volna a következő parlamenti ciklusra. Tehát, ha ez egy parlamenti választás lett volna, akkor nagyjából olyan erőviszonyok lennének a kormánypárti mandátumok számát tekintve, mint amik most vannak a magyar parlamentben”.

Most jön a kormányzati aprómunka

“Most arra kell összpontosítani, hogy van több mint másfél évünk, majdnem két esztendőnk, ahol a kormányzati aprómunkát el lehet végezni. Persze a háború és béke is fontos, de közben itt van nekünk a gazdasági növekedés újraindításának a problémája. Azért az inflációra figyelni kell, hogy nehogy újra elszaladjon. Tehát van itt munka bőségesen a kormányzat háza táján, és nekünk erre kell összpontosítanunk, hogy meg tudjuk védeni a nyugdíjakat, hogy továbbra is meglegyen a teljes foglalkoztatás. Az otthonteremtési programunk, amit újraindítottunk, annak meg legyenek a pénzügyi fedezetei” – fogalmazott Orbán.

“Budapest pénzügyi csődben van”

“Budapesten nagyon sok munkára van szükség. Ez egy pénzügyi csődben lévő város. Nagyon csodálkoztam, hogy a választási kampányban erről szinte egyáltalán nem esett szó, de én látom a számokat. Tehát itt nagyon sok munkát kell végezni ahhoz, hogy a budapesti emberek egy olyan városban éljenek, amilyenben szeretnének, és amilyet megérdemelnek” – mondta  Orbán.

Az interjú végén újra előjött a “kármentő kommunikáció”, amikor a kérdés az volt, hogy az EP-választáson elért 45 százalék alatti eredménnyel mégiscsak menyire lehet valójában elégedettnek lenni. “Olyan sportoló, aki minden versenyt világrekorddal nyer, meg nincs. Bár ilyen szempontból ez az eredmény, mint mondtam, a valaha volt legtöbb szavazatot eredményezte az európai választáson a Fidesznek. Nincs ma Európában egyetlen párt sem – azt hiszem, Magyarországon sincs -, aki ne cserélne velünk boldogan, akár azonnal – zárta.

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |