Sült csirke a vitrinben, Nagy Harácsony és a hatvanpusztai elmélkedő sétány – HVG45, 1. rész

HVG360

2 PERC

2024.06.16. 17:30

A HVG 45. születésnapja alkalmából négyrészes videósorozatban mesélnek a lap alapítói és jelenlegi munkatársai kulisszatitkokról, politikusokról, rázós helyzetekről, botrányos címlapokról és letiltott plakátokról. Az első epizódban három főszerkesztő, Lipovecz Iván, Jakus Ibolya, Gergely Márton és a Világ rovat vezetője, Nagy Gábor eleveníti fel az elmúlt mozgalmas évtizedek legjobb sztorijait.

Sok minden történt országban és világban 1979 júniusa óta, mikor a HVG első lapszáma az újságárusokhoz került. Eljutottunk a pártállamból a szabad levegőn keresztül újra a pártállamig, a szovjet szövetségből nyugat felé 360 fokos fordulatot megtéve az oroszbarátságig. „Mintha most visszafele zongoráznánk a 90-es és 80-as éveket”.

A HVG45 sorozatban vállaltan szubjektíven dolgozzuk fel az elmúlt négy és fél évtizedet. A HVG szemüvegén keresztül, ahogy mi éltük meg, ahogy mi csináltuk, ahogy mi alakítottuk és ahogy minket alakított. Négy beszélgetés, benne 16 volt és jelenlegi kolléga – főszerkesztők, cégvezető, a címlapok fazonszabászai, újságírók, rovatvezetők, publicisták. Más-más nézőpontok, rengeteg sztori, médiatörténelem, leleplezések és melléfogások – személyesebben és emocionálisabban, mint ahogy az újságban megszokták.

Az első epizódban Martini Noémi két korábbi főszerkesztővel, Lipovecz Ivánnal és Jakus Ibolyával, valamint a lapot jelenleg irányító Gergely Mártonnal és a Világ rovat első emberével, Nagy Gáborral beszélget. Miért nem lett végül a HVG-nek sportrovata, hogy kellett Orbán Viktor után nyomozni anno és most, milyen volt a kapcsolata a lapnak Torgyán Józseffel és miért szükséges csokiparánynak és sült csirkének lennie a főszerkesztői szekrényben? Szóba kerül az a bizonyos szeptember 11., amely precízen egybeesett a lapzártával, a moszkvai tudósítói poszt, a rendszerváltás káosza, a Nagy Harácsony és a rabruhás Matolcsy, valamint a legendás hatvanpusztai videó készítésének körülményei. Miért kellenek a versenytársak is a hatékony oknyomozáshoz és miért tüntette el a hatalom több évtizedes közterületi jelenlét után a HVG plakátjait az utcákról? Tartsanak velünk a HVG45 négyrészes videósorozat első adásában!