Nem vétó, de olyasmi: a Financial Times szerint Magyarország akadályozza az Ukrajnának szánt EU-s pénz kifizetését

HVG360

12 PERC

2024.05.26. 10:15

A Financial Times szerint bár a magyar kormány megszavazta a fegyvervásárlási támogatásról szóló döntést, de nem fogadja el a részletes szabályokat, amelyek a pénz folyósításához szükségesek. Orbán Viktor egyensúlyoz a nyugati kötelezettségek, illetve az Oroszországgal kialakított pragmatikus politikája között, olvasható a Frankfurter Rundschauban. Ukrajnában csupán idő kérdése, mikor kötnek tűzszünetet – véli a Die Presse szerzője. Ha Ausztriában a Szabadságpárt kerül hatalomra, a már amúgy is Moszkva-barát Magyarország és Szlovákia mellett bekerül az orosz érdekövezetbe. Válogatás a világlapok írásaiból.

Guardian

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter úgy nyilatkozott az újságnak, hogy a jövőben többségi alapon kell megszavazni az oroszellenes akciókat és újra alaposan fel kell fegyverezni Európát, mert enélkül nem lehet visszaszorítani az orosz birodalmi étvágyat. Kifejtette, hogy megint fel kell futtatni a hagyományos hadiipart, mert kiderült, hogy sok millió ágyúgolyóra van szükség, nem csak hi-tech berendezésekre. Ehhez államilag támogatni kell az érintett cégeket, különben nem mozdulnak, mert hosszú távú szerződésekre tartanak igényt.

Sikorski arról is beszélt, hogy a jövőben 5000 fős európai gépesített dandárt kell felállítani. Egyetért azzal, hogy Ukrajna orosz földön lévő katonai célpontokat is támadhasson nyugati fegyverekkel. Hiszen pl. a Don menti Rosztovból irányítják az ukrán elektromos hálózat, a gabonatárolók és gáztározók lerombolását. Az oroszok egyáltalán nem fogják vissza magukat, leszámítva, hogy atomeszközöket azért nem vetnek be.

Utóbbitól a miniszter nem is tart, mert Amerika nagyon szigorúan figyelmeztette a Kremlt, és mérsékletre intette Kína, valamint India is. Márpedig itt nem gyerekjátékról van szó, mert ha az orosz vezetés ezt a tabut is megszegi, akkor nagy valószínűséggel Japán és Dél-Korea is nukleáris fegyvert rendszeresítene.

Kitért arra, hogy Putyin próbál udvarolni az európai és amerikai szélsőjobbnak, meglovagolva a törzsi érzelmeket. Úgy fogalmazott, hogy a politikus a nemzetközi jobboldal képtelen vezére, a KGB ezredese. De rájött, hogy pl. a melegség, a gender és az identitás segítségével éket tud verni a nyugati társadalmakba.

fecsego.eu//