Stefano Bottoni: A rendszer még nem dőlt össze, de a Fidesznek nincs sok tartaléka, Magyar Péternek viszont lehet

HAMVAY PÉTER

6 PERC

2024.06.13. 06:30

Elindul a vérre menő kétéves maratonfutás, Magyar Péter és Orbán Viktor számára is élet-halál kérdése, hogy 2026-ban győzzön az országgyűlési választásokon – mondja Stefano Bottoni történész.

HVG: Legyőztük a régi és az új ellenzéket, mondta vasárnap este Orbán Viktor. Ha valóban győztek, miért vesztettek mégis?

Stefano Bottoni: Ha nem kapott volna ilyen rendkívüli súlyt a választás, győzött volna, így viszont nem beszélhetünk erről. A mesterterv ugyanis az volt, hogy ha a megosztott ellenzék árnyékában elviszik az urnákhoz a saját 1,5 milliós szavazótáborukat, megnyernek mindent, amit lehet. Ennek a lehetősége azonban Magyar Péter fellépésével elszállt, ezért márciustól pánikszerű mozgósításba kezdtek. A Fidesz tette élet-halál kérdésévé a választást, ahogy Orbán a Békemeneten mondta: hogy letolják az ellenzéket a pályáról. Helyette azonban Magyar Péter semmisítette meg a korábbi ellenzéket úgy, hogy a Fidesz táborába is beleharapott tízszázaléknyit. A két 60 pluszos rivális, Orbán Viktor  és Gyurcsány Ferenc pedig nyalogatja a sebeit. Magyar mindezt három hónap alatt hozta létre a semmiből. Ha a Tiszának megyei listái és polgármesterjelöltjei is lettek volna, valószínűleg még nagyobb győzelmet arat.

HVG: Az uniós választás előtti posztjában négy szcenáriót vetett fel. Ha a Tisza Párt és a Fidesz között 20 százaléknyi különbség lesz, az azt mutatja, hogy Orbánt, „a bántalmazó szerelmest” nem tudja és nem is akarja elhajtani a nép. Ha 10 százaléknál kevesebb, akkor két éven belül rendszerváltás lesz. A 10–15 százalékos különbségről – ami végül bekövetkezett – azt írta: „Válságtanácskozás a Karmelitában, indul a kétéves maratonfutás 2026-ra.” Vajon ki nyeri a versenyt?

Erről szól még a cikk:

  • Mit tehet Orbán a 2026-os győzelemért?
  • Milyen feladatokat kell megoldania Magyarnak, ha nyerni akar?
  • Miért látja úgy Bottoni, hogy Magyar nem fog elfáradni?
  • Miért lehet több esélye Magyarnak Orbán legyőzésére, mint volt Márki-Zay Péternek?
  • Trumpra vagy Macronra hasonlít Magyar?
  • Mit jelent, hogy épp az lesz a Fidesszel, mint az MSZP-vel?
  • Mi lehet az a helyzet, amelyben jól jön Magyarnak, hogy nem hiányzik belőle a fideszes huncutság?
  • fecsego.eu/