< Böngészés > Főoldal / Blog, Blog2, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Fontos rezsibejelentés érkezett az MVM-től: a villanyszámlázást érinti, sokan örülhetnek hú

| Mobile | RSS

Fontos rezsibejelentés érkezett az MVM-től: a villanyszámlázást érinti, sokan örülhetnek hú

Fontos rezsibejelentés érkezett az MVM-től: a villanyszámlázást érinti, sokan örülhetnek hiszen

Fontos rezsibejelentés érkezett az MVM-től: a villanyszámlázást érinti, sokan örülhetnek

Pénzcentrum • 2024. június 25. 21:00

Az MVM Csoport két áramhálózati elosztó társasága több mint 5 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével az „Okosmérők felszerelése az MVM áramhálózati társaságainak működési területén” című projekt keretében összesen 89 103 darab okos fogyasztásmérő beszerzését és telepítését valósítja meg 2026 február végéig, hozzájárulva az okosmérés elterjesztéséhez. A fejlesztés eredményeképpen tovább nő a hálózat láthatósága, amely lehetőséget teremt a rugalmas szolgáltatások felhasználásával, abban, hogy további megújuló energiát tudjon befogadni a villamos energia rendszer. A beruházás az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének 100%-os, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.
Az elmúlt években jelentősen megnövekedett Európában és így Magyarországon is az időjárástól függő megújuló-alapú villamosenergia-termelés, amely hazánkban elsősorban fotovoltaikus, vagyis naperőműves termelést jelent. A hálózatra kapcsolt naperőművek számának és teljesítőképességének növekedése szükségessé teszi a villamosenergia-értéklánc többi elemének egyidejű és összehangolt fejlesztését.A hatékonyságnövelés érdekében digitális és üzemirányítási fejlesztéseken is dolgoznak az MVM Csoport áramhálózati szakemberei. A villamosenergia-igény optimalizálásának egyik lehetséges eszköze ugyanis az okos fogyasztásmérők alkalmazása a dinamikusan változó tarifák bevezetése mellett, amely növeli az elosztó hálózat rugalmasságát és ellátásbiztonságát, így lehetővé teszi további megújuló alapú termelő egységek rendszerbe integrálását.

Az okosmérő vagy smart fogyasztásmérő olyan mérőeszköz, amely kétirányú mérés mellett kétirányú kommunikációra is alkalmas: negyedórás fogyasztási és termelési adatok biztosítása mellett lehetőséget nyújt a készülék távolról történő vezérlésére, kapcsolására is. Feldolgozza és tárolja a mérési adatokat, illetve továbbítja a számlázási rendszer, a kereskedő, valamint a rendszerirányító részére, és online hozzáférést biztosít a mérési adatokhoz a felhasználók számára.

A projektet az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Korlátolt Felelősségű Társasággal konzorciumban valósítja meg.

A projekt során 2026. tavaszáig az MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén 47 480 darab, az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén 41 623 darab, azaz összesen 89 103 darab okos fogyasztásmérő beszerzésére és telepítésére kerül sor a helyi fogyasztói igényekhez és a jogszabályi előírásokban foglaltakhoz illeszkedően, aminek eredményeképpen növekszik azon lehetőségek tárháza, mellyel megnőhet a hálózatba fogadható új napelemes erőművek száma. Ezzel az MVM áramhálózati társaságai hozzájárulnak Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének zöld átállás, digitális transzformáció, intelligens fenntartható és inkluzív növekedés, illetve társadalmi és területi kohézió helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz alappilléreinek megvalósításához.

A beruházás a Széchenyi Terv Plusz keretében Magyarország Kormánya támogatásával meghirdetett, az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének (RRF) 5,13 milliárd Ft értékű, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg az RRF-6.3.1-23-2023-00003 – „Okosmérők felszerelése az MVM áramhálózati társaságainak működési területén” – konstrukció keretében. Az Európai Unió támogatása a beruházást teljes egészében fedezi.

A projekt eredményei, az okosmérők új adatgyűjtési és kommunikációs képességei, valamint az ezekhez kapcsolódóan bevezetett digitális alkalmazások elősegítik a digitális átmenetet a villamosenergia-szektorban, új lehetőségeket nyitnak meg az elosztók és a felhasználók számára, emellett ösztönzik az intelligens energiarendszerekhez kapcsolódó további fejlesztéseket is. Az okos mérés elterjesztésével nő a villamosenergia-hálózat rugalmassága, így hosszú távon nőhet a villamosenergia-rendszerbe integrálható időjárásfüggő megújuló alapú áramtermelői potenciál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Projekt keretében tervezett okos fogyasztásmérő eszközök felszerelése várhatóan a szerelői állomány bővítését is szükségessé teszi, amely új munkahelyeket teremthet. Az MVM Csoport két áramhálózati társasága 2022-ben már 35 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze révén, ennek kapcsán 70 milliárd forint értékű hálózatfejlesztést végez. 8 településen alállomás építést, bővítést vagy átépítést indított el, hálózatának több szakaszán kapacitásnövelő beruházásokat, távvezetéki rekonstrukciókat, valamint új vezetéképítéseket valósít meg. az ellátásbiztonság további javítása és hosszútávú megőrzése érdekében.

Az okosmérés elterjesztésével az MVM Csoport közelebb kerül fenntarthatósági, innovációs és ellátásbiztonsági céljai eléréséhez egy fenntarthatóbb és hatékonyabb energiarendszer kialakításáért.

 

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA 

fecsego.eu/

Leave a Reply 70 megnézve, 2 alkalommal mai nap |