Nemzetközi lapszemle: Orbán egyetlen reklámra egy hónap alatt 60 000 eurót költött a Google szerint

HVG360

2024.05.29. 10:15

A Fidesz közösségi médiás kampányköltéseiről ír az Euronews. Mundruczó Kornél bécsi bemutatójáról tudósít a Der Standard. A szlovák média orbanizálódásának veszélyeiről beszélt főműsoridőben egy ismert szlovák televíziós műsorvezető. Ukrajnából tudósít a Süddeutsche Zeitung, és az orosz–ukrán háborúval foglalkozik a Daily Telegraph is. A Wall Street Journal vezércikke szerint Irán menetel a nukleáris fegyver előállítása felé. A Guardian azt írja, Joe Bidennek támogatnia kell a gázai harcok beszüntetésére felszólító ENSZ BT-határozatot. Válogatásunk a világlapok cikkeiből.

Le Monde

Meglehetősen szokatlan volt tegnapelőtt Brüsszelben az uniós külügyminiszterek tanácskozásán: legalább öt résztvevő esett neki Szijjártó Péternek, mert Magyarország gátolja 6,5 milliárd euró katonai segély folyósítását Ukrajnának. Az egyik érintett arról számolt be, hogy a szóváltás rövid volt, de heves, ám a magyar politikus megértette, mennyire fel vannak háborodva a többiek.

A magyar fél idáig mindig azt csinálta, hogy amikor végre megoldást találtak az éppen aktuális kifogására a segély ügyében, valami új indokkal hozakodott elő. Josep Borrell csapata számára a blokád valóságos rejtély.  Hogy elkerüljék az újabb magyar vétót, több ország képviselője azt követeli, hogy a Külügyi Szolgálat dolgozzon ki módszert, amellyel meg lehet kerülni a magyar kormányt.

Utóbbi ellenzi a 14. szankciós csomagot is. Ami még rosszabb, teszi hozzá egy uniós diplomata, Orbánék más külügyi terveket is megkontráznak, így Örményország megsegítését, a grúz kormány politikájának elítélését, valamint keményebb határozatot Gáza ügyében.

Erről szól még a cikk

fecsego.eu