| Mobile | RSS

Orbán szerint az EU vezetése elárulja az embereket, de az első körben visszavert jobboldal most újratervez

Orbán szerint az EU vezetése elárulja az embereket, de az első körben visszavert jobboldal most újratervez

2024. június 29. – 09:04

Dörgedelmes publicisztikát közölt Orbán Viktor az első számú kormánylapban. A Magyar Nemzetben szombaton megjelent cikkben a magyar miniszterelnök borús képet fest az Európai Unióról, miután ismételten nem sikerült „elfoglalniuk” azt az általa szuverenistának hívott, valójában a szélsőjobboldal különféle árnyalatait megtestesítő pártoknak a június 9-i EP-választáson.

Orbán szerint Európa minden szinten megrekedt és hanyatlik, eltűnőben van a keresztény civilizáció, foszladozik a közbiztonság, a kontinens gazdasági és politikai súlya csökken, háború van a szomszéd országban. „Amit az európai emberek érzékelnek: béke, rend és fejlődés helyett háború, migráció és stagnálás” – írja kifejtve, hogy azért szavaztak többen szavaztak jobboldali pártokra az EP-választáson, mert változást akarnak.

Orbán – akinek eddig egyik frakcióépítési terve sem jött be a nagyobb jobboldali pártokkal, így most egy újabbat próbál összerakni – azonban úgy gondolja, ezt a helyzetet nem veszik figyelembe a „brüsszeli bürokraták”, akik mindent elrontottak, és továbbra is csak azon ármánykodnak, hogy a nemzetállamokat meggyengítsék és saját hatalmuk növeljék. Az úgynevezett brüsszeli bürokraták a migránsok beengedésére akarják őket kényszeríteni a migránsokat sikeresen megállító országot, sőt, büntetik ezeket (itt arra gondol, hogy az Európai Unió Bírósága 200 milliós, de naponta növekvő összegre büntette Magyarországot, amiért a kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat, de más, kisebb büntetéseket is folyamatosan kap az állam pl. a menedékkérők éheztetése miatt).

Ezen kívül szerinte a sajátjuknak tekintik az orosz-ukrán háborút, le akarják győzni Oroszországot, az európai emberek pénzét folyamatosan Ukrajnába küldik, ahelyett, hogy Afrikába küldenének több pénzt, hogy az emberek ne akarjanak majd onnan idemigrálni. Orbán szerint egyébként a magyar határkerítés jelenleg sikeresen fogja fel a migrációt, de majd ha ez a sok afrikai elkezd ebbe az irányba jönni, az már sok lesz a magyar határon felhúzott szögesdrótnak. (A környéken élők mondjuk a kerítés visszatartó erejét annyira nem tapasztalják, ellenben azt igen, hogy az embercsempészeknek kiváló feladatot és pénzkereseti lehetőséget kínál.)

Orbán fő problémája a cikk alapján, hogy az EP-összetétel bizonyos szintű (de messze nem akkora, mint amire számított) jobbra tolódása után a kulcspozíciók jelen állás szerint mind megmaradnak a centrista (szociáldemokrata, liberális, jobbközép) pártoknál, Ursula von der Leyen is újrázhat. A magyar miniszterelnök egyébként a konkrét szavazáson helyszíni források szerint nem volt annyira harcias, mint itt a publicisztikában, a Euronews úgy tudja, hogy Orbán nemmel szavazott Von der Leyenre, igennel az Európai Tanácsnak a vezetőjének szánt Antonio Costára, Kaja Kallasnál pedig, akit az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének szánnak, tartózkodott.

Orbán a publicisztikája második felében azt írja, a brüsszeli elit „a választók akaratát eltorlaszoló paktuma” ellenére folytatni fogják az európai jobboldali pártok együttműködésének kiépítését. Szerinte a jobboldali pártoknak erős európai parlamenti frakciókat kell létrehozniuk, majd ki kell építeniük az e képviselőcsoportok közötti együttműködést. „Az első kísérletünket visszaverték. Ezen a héten megtörtént az újratervezés” – írja.

A magyar miniszterelnök eddig nem igazán járt sikerrel a frakcióalakítás vagy a csoportok összeszervezése terén: miután elsőre célzott frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerekből (ECR) nem kért a Fideszből (vélhetően túlságosan oroszpárti nézeteik miatt), a legutóbbi hírek szerint új tömörülés létrehozásán ügyködik. A Népszava pár nappal ezelőtt úgy tudta, ebbe a visegrádi országok jobboldali pártjait szeretné beszervezni, a lengyel média azonban ezután arról írt, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) megegyezett az ECR vezető erejével, az Olasz Testvérekkel, hogy marad a mostani európai frakciójában. Az ECR alakuló ülését a tervek szerint július 3-án tartják, legkésőbb addigra kiderülhet, mi lesz az itteni alkudozás vége.

Orbán Viktor némileg sejtelmesen azzal fejezi be a cikkét, hogy „vasárnap két meghatározó erejű esemény történik majd.

Vigyázó szemünket Párizsra és Bécsre érdemes vetnünk.”

Hogy pontosan mire utal ezzel (azon túl, hogy a franciaországi előrehozott parlamenti választás vasárnap kezdődik), arra egyelőre nem jöttünk rá, ezzel kapcsolatban kérdést küldtünk a miniszterelnök sajtófőnökének. Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója csütörtökön már lebegtette, hogy hamarosan bejelentések jönnek, és új EP-frakció alakulhat. Ez akár egy teljesen más formáció is lehet, mint amikről eddig szó volt, de jelen állás szerint az sem kizárt, hogy a Fidesz egy meglévő csoporthoz (pl. az ECR-től jobbra álló Identitás és Demokráciához, aminek az osztrák FPÖ is tagja) csatlakozik, Orbán Viktor mondatának ehhez is köze lehet.

Orbán szerint mindenesetre „tegnap Amerikában is nagy lépést tettek a változás felé” azzal, hogy Biden elnök egyáltalán nem nyújtott meggyőző teljesítményt a vitán. „Ha minden a tervek szerint alakul, és a Jóisten is megsegít bennünket, az év végére a hazafiak többségre jutnak az egész nyugati világban. Hajrá!” – zárja sorait.

fecsego.eu//

Leave a Reply 55 megnézve, 2 alkalommal mai nap |