| Mobile | RSS

Történelmi győzelem elé néz a brit Munkáspárt, Rishi Sunak kormányfő mintha már készülne a vereségre

Történelmi győzelem elé néz a brit Munkáspárt, Rishi Sunak kormányfő mintha már készülne a vereségre

A pártvezetők már választottak, az exit poll eredmények kelet-európai idő szerint este 11 órakor teszik közzé, hivatalos adatok pénteken várhatók az Egyesült Királyságban csütörtökön tartott parlamenti választás után. A közhangulat és a legutolsó közvélemény-kutatások földcsuszamlásszerű munkáspárti győzelmet vetítenek előre, amely alapján nagyobb többségre számíthat, mint amilyet Tony Blair 1997-ben elért.

Történelmi győzelem elé néz a brit Munkáspárt, Rishi Sunak kormányfő mintha már készülne a vereségre
Keir Starmer és felesége Londonban szavazott

| Fotó:

PAUL ELLIS

| Forrás:

AFP

Javában zajlik az Egyesült Királyságban a parlamenti választás csütörtökön, amelyet Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök még május 22-én jelentette be. A július 4-re kitűzött voksoláson a választóhelyiségeket brit idő szerint reggel 7 órától este tízig tartják nyitva, s csaknem 49 millió szavazásra jogosult brit állampolgár döntheti el az ország vezetésének a sorsát. Amint arról a Népszava is beszámolt, a szavazás előtti utolsó, a YouGov által végzett felmérés eredménye szerint 1823 óta nem látott, 212 mandátumos fölénnyel nyerhet a Sir Keir Starmer vezette Brit Munkáspárt a csütörtöki parlamenti választásokon, ami nagyobb, mint az ugyancsak munkáspárti volt miniszterelnök, Tony Blair 1997-es győzelme. A szavazóhelyiségek zárása után magyar idő szerint este 11 órakor exit poll-becslést tesznek közzé a brit médiatársaságok a valószínűsíthető eredményről, a hivatalos és végleges adatok pedig pénteken napközben várhatók.

A The Guradian élő hírfolyama szerint Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője Londonban szavazott a feleségével. Nagy figyelem irányul rá, ugyanis ő lehet az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke, öt évvel azután, hogy pártja katasztrofális vereséget szenvedett a 2019. decemberi megméretésen az akkor még  Boris Johnson irányította konzervatívoktól. A jelenlegi miniszterelnök, Rishi Sunak előtt még rövid ideig Liz Truss is kormányfő volt, de egyikük sem parlamenti választás nyomán került a székébe, Rishi Sunak a yorkshire-i választókerületében adta le szavazatát.

Rishi Sunak és felesége a yorkshire-i választókerületben

Rishi Sunak és felesége a yorkshire-i választókerületben

| Fotó:

OLI SCARFF

| Forrás:

AFP

A liberális demokraták vezetője, Ed Davey Surbitonban, egy metodista templomban felállított szavazóhelyiségben, míg a Brexit-kampányban világszerte ismertté vált, szélsőjobboldali Nigel Farage, most reformpárti vezetője a tengerparti Clactonban szavazott, azt remélve, hogy ellentétben két korábbi választással, most megválasztják képviselőnek.

Az Independent választási tudósítása alapján Rishi Sunak választási vereséggel felérő nyilatkozatot tett közzé. A  konzervatív, tory szavazóknak szóló felhívásban a párt híveit arra biztatta, hogy „állítsák meg a Munkáspárt szupertöbbségét”, ami gyakorlatilag beismerése annak, hogy akár már pénteken költözhet a Downing Street 10-ből. A választás előestéjén, szerdán a Munkáspárt, a Labour szavazóit Sir Keir Starmer harcra szólította fel a változásért.

Szavazók érkeznek egy szavazóhelyiségbe a Bethany Baptista Templomban, Rhiwbina-ban, Cardifftól északra, 2024. július 4-én, amikor Nagy-Britanniában általános választásokat tartanak.

Szavazók érkeznek egy szavazóhelyiségbe a Bethany Baptista Templomban, Rhiwbina-ban, Cardifftól északra, 2024. július 4-én, amikor Nagy-Britanniában általános választásokat tartanak.

| Fotó:

GEOFF CADDICK

| Forrás:

AFP

A mandátumbecslések között akad, amelyik szerint a Konzervatív Párt mindössze 120 mandátumot szerezhet, ami a toryk valaha volt legrosszabb eredménye lenne, miközben a Munkáspárt akár 420 mandátumot is szerezhet 650  fős westminsteri alsóházban, ami 217-tel több, és jóval meghaladja a többséghez szükséges 326 mandátumot.

Az Independent cikke kitér arra, hogy az Egyesült Államokban ismert, a kétharmados minősített többséget, a szenátusban 60 százalékos törvényhozói többséget takaró politikai kifejezés, a szupertöbbség mit is jelenthet az Egyesült Királyságban. A szavazati arányokban gyakorlatilag semmit, ugyanis ha az egyéni választókerületekben elnyert mandátumok révén kialakuló többséget egy párt megszerzi, övé a kormányzás. Márpedig egy törvény elfogadásához az alsóházban az egyszerű többség, vagyis a képviselők fele plusz egy szavazata kell.

Történelmi választásra készül az Egyesült Királyság

Rishi Sunak miniszterelnök az utolsó pillanatokban is annak a 130 ezer választónak a  meggyőzésén…

Rishi Sunak a szupertöbbség megakadályozásával arra gondolhatott, hogy pártjának megfelelő súlyú és jelentőségi bizottsági elnöki  és tagsági pozíció  jusson. Ezeket a tisztségeket és  ugyanis hagyományosan az egyes parlamenti pártok erőssége alapján osztják el, és jelentős többség esetén az ellenzéknek értelemszerűen kevesebb hely, és nem mellesleg  kevesebb állami forrás jut.

Annyi bizonyos, ahogy lapunk is írta, péntek reggelre eldől a verseny, és ha minden a várakozásnak megfelelően alakul, Sir Keir Starmer délután már a Downing Street 10. előtt ismertetheti vízióját.

Éles szócsatákat vívott a brit miniszterelnök és a Munkáspárt vezetője a választások előtti utolsó televíziós vitán

Egyikük sem lett egyértelmű győztes, a…

Katasztrófa előtt a toryk

Jobban járnának, ha nem követnék figyelemmel a felméréseket. Becslések szerint a választás után a 2019-es 364 képviselő helyett 72-en…

mobil Népszava ikon
Olvassa mobilon a Népszavát! Egy héten keresztül szabad betekintést biztosítunk, regisztráljon itt!
fecsego.eu//
Leave a Reply 144 megnézve, 3 alkalommal mai nap |