| Mobile | RSS

Költségvetési csalás: feljelentést tett az önkormányzat, a vádlottak padján a polgármester

Költségvetési csalás: feljelentést tett az önkormányzat, a vádlottak padján a polgármester

2024. július 06.

Két korábbi és egy jelenlegi térségi polgármester emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség egy költségvetési csalási büntetőügyben. Megkerestük a mindszenti önkormányzatot, s megkérdeztük, mi történt pontosan. Nézzék csak, honnan is indult a lavina!

„Mindszent Város Önkormányzata még 2021 augusztusában tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az európai uniós forrásból származó TOP-5.3.1-16-CS1-2017-0008 számú, ‘A helyi identitás és kohézió erősítése Mindszent és Mártély vonatkozásában’ tárgyú pályázattal kapcsolatban az irányító hatóság által feltárt, 2018-as és 2019-es évben elkövetett szabálytalanságok és az ezekből következő támogatás-visszafizetési kötelezettség miatt” – tudta meg lapunk Ujházi-Pál Margittól, Mindszent jegyzőjétől. A település önkormányzatától érkezett válasz megerősítette, hogy valóban Mindszent és Mártély egy korábbi közös pályázatának visszaélései, pénzügyi elszámolási anomáliái miatt emelt a napokban vádat az ügyészség. A Csongrád-Csanád vármegyei polgármesterek botránya bejárta az országos sajtót, hiszen egyáltalán nem szokványos, hogy egy költségvetési csalási büntetőügyben két korábbi és egy jelenlegi településvezető ül a vádlottak padján a bíróságon.

Mint korábban több cikkben is megírtuk, a Szegedi Járási Ügyészség hétfőn jelentette be: két volt és egy regnáló polgármesterrel, illetve egy társukkal szemben azért emelt vádat, mert két vármegyei település önkormányzata által elnyert pályázati pénzek elszámolásával csaltak. A vádirat szerint a Mindszent és Mártély konzorciuma által a helyi közösségek erősítésére 2017-ben elnyert, 27 milliós összegű TOP-os, uniós pályázattal kapcsolatban történtek szabálytalanságok, visszaélések, pénzügyi elszámolási anomáliák a 2018-2020-as időszakban. Mindszent polgármestere akkor a jelenlegi településvezető, Zsótér Károly volt, Mártély esetében 2019 előtt Borsos József, 2019 után Putz Anita töltötte be a polgármesteri tisztséget. A vádirat szerint az önkormányzatokat a 2018 októbere és 2020 októbere közötti pályázati elszámolások során képviselő polgármesterek településenként 8,5 millió és 2,7 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a hazai és az uniós költségvetésnek, mely az eljárás során maradéktalanul megtérült. A vádlottakat és a részükre az elszámolásokhoz a fiktív céges számlákat kiállító társukat a járási ügyészség költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja. A terheltek bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Ujházi-Pál Margit mindszenti jegyző tájékoztatásából több dolog is kiderült. Egyrészt immár egyértelmű, hogy a szóban forgó 2018-ban és 2019-ben súlyos szabálytalanságokat tárt fel az irányító hatóság, azaz a Pénzügyminisztérium. Mindszentnek ugyanúgy vissza kellett fizetnie a pályázati támogatást, ahogy Mártélynak is, ahol a 2022-ben megválasztott új polgármesterre, Ambrus Istvánra 5,5 millió tartozást örökített a Putz Anita-féle előző vezetés. Az a különös dolog történt meg továbbá, hogy a visszaélések kapcsán maga a mindszenti önkormányzat tett feljelentést a hatóságoknál, majd nyomozás indult, s a büntetőeljárás mostani állása szerint a város polgármestere, Zsótér Károly az egyik, aki ellen vádat emelt az ügyészség.

A mindszenti önkormányzatot arról is megkérdeztük, hogyan értékelik, hogy az érintett pályázat kapcsán indult szabálytalansági eljárásnak vádemelés lett a vége, s a mindszenti polgármester a büntetőügy egyik vádlottja. Érdeklődtünk, szerintük hogyan fordulhatott elő, hogy olyan súlyos szabálytalanságok, visszaélések, pénzügyi elszámolási anomáliák történtek ennek a pályázatnak a kapcsán, hogy vissza kellett fizetni a támogatási összeget, illetve költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása kapcsán vádat emelt az ügyészség. Kíváncsiak voltunk rá, milyen lépéseket tett ez ügyben az önkormányzat, mikor kiderültek a problémák, s történt-e felelősségre vonás az ügyben a hivatalban. Választ kértünk rá, mely programelemekkel kapcsolatban emeltek kifogásokat a hatóságok. Arra is irányult kérdésünk, hogy összesen mennyi támogatási összeget kellett visszafizetnie Mindszentnek a projekt kapcsán, s hogyan hidalták át ezt a költségvetésben. Ezekre a kérdésekre – a folyamatban lévő eljárás érdekére

fecsego.eu//

Leave a Reply 44 megnézve, 2 alkalommal mai nap |