| Mobile | RSS

Megdöbbenés, hitetlenkedés, értetlenség – Így értékelik az EU-ban Orbán Viktor moszkvai útját

Megdöbbenés, hitetlenkedés, értetlenség – Így értékelik az EU-ban Orbán Viktor moszkvai útját

Emiatt törölhetik az Európai Bizottság szeptemberre tervezett budapesti látogatását is.

Megdöbbenés, hitetlenkedés, értetlenség – Így értékelik az EU-ban Orbán Viktor moszkvai útját
Eric Mamer

| Fotó:

Kenzo Tribouillard

| Forrás:

AFP

Megdöbbenés, hitetlenkedés, értetlenség. Egy uniós forrás így értékelte a Népszavának Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai útjának brüsszeli fogadtatását. Az Unió vezető tisztségviselői egymás után nyilatkoztak, bírálva az Orbán-Putyin találkozót, amelyre öt nappal azután került sor, hogy Magyarország átvette az EU Tanácsának elnöki tisztségét.

Orbán Viktor három kérdést tett fel Vlagyimir Putyinnak, az orosz elnök újra követelőzni kezdett

A magyar miniszterelnök szerint megtették az első lépést a párbeszéd…

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke a közösségi oldalán posztolt, rámutatva: “A békítgetés nem fogja megállítani Putyint. Csak az egység és az elszántság fogja kikövezni az utat az átfogó, igazságos és tartós békéhez Ukrajnában”.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte, hogy az Unió külső képviseletét nem a soros elnök, hanem az állam- és kormányfői testület elnöke, illetve a közösség főképviselője látja el. “Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson”, írta. Emlékeztetett rá, hogy az Unió világos álláspontja kizárja a huszonhetek és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt, ezért a magyar miniszterelnök semmilyen formában nem képviseli az EU-t.

Eric Mamer, az EB szóvivője és lapunknak nyilatkozó diplomáciai források is megerősítették, hogy Magyarország nem egyeztetett uniós partnereivel a tervezett vizitről. Egy informátorunk szerint Ukrajna sem tudott Orbán közelgő útjáról, és nem kérte őt fel közvetítésre sem. A magyar kormányfő moszkvai találkozója előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt Kijevben.

Bár Orbán Viktor pénteki sajtónyilatkozatában azt állította, hogy nem az Európai Uniót képviseli a Kremlben, ez nem győzte meg uniós partnereit. Eric Mamer szerint jelképes jelentősége van annak, hogy a látogatásra a magyar soros EU-elnökség első napjaiban került sor. A szóvivő közölte, hogy a kormányfő moszkvai vizitje veszélybe sodorta az Európai Bizottság hagyományos látogatását a EU-elnökséget adó országba, amelyet a testület közvetlenül a nyári szünet utánra tervezett Budapestre. “Az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban van egy rendkívül világos uniós politika, amelyet a vezetőkből álló Európai Tanács és a Külügyi Tanács is jóváhagyott. Ez Ukrajna támogatásáról szól, amelynek része annak biztosítása, hogy amikor a konfliktus megoldásáról tárgyalnak, Ukrajnának ott kell ülnie az asztalnál”, fejtette ki Eric Mamer, hozzátéve: – Az Európai Unióban mindenki békét akar. Legyünk ebben teljesen egyértelműek. Békét akarunk Ukrajnában, és nem Oroszországot akarjuk békítgetni. Ezért úgy gondoljuk, hogy egy moszkvai utazás valójában inkább Vlagyimir Putyin kezére játszik, nem a valódi és fenntartható béke célját szolgálja.

mobil Népszava ikon
Olvassa mobilon a Népszavát! Egy héten keresztül szabad betekintést biztosítunk, regisztráljon itt!
fecsego.eu//
Leave a Reply 45 megnézve, 1 alkalommal mai nap |