| Mobile | RSS

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

GAZDASÁG

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.
Március végétől az oroszok újra elkezdték célzottan támadni az ukrán energetikai infrastruktúrát, vészhelyzeti áramimportra is szorult már az ország, többek között Magyarország is kisegítette; és külső szerzőnk már április elején azt vázolta: hónapokig felpörög majd a magyar áramexport Ukrajnába. Azóta a helyzet sokkal rosszabb lett az ukrán oldalon. Az ország energiaellátásban kulcsfontosságú DTEK az elmúlt hetekben több hírben is beszámolt arról, hogy súlyos károk érték a hőtermelő és egyéb kapacitásokat, amelyben több munkatársuk is elhunyt, és az áramellátásban is súlyos nehézségek adódtak. Az ukrán villamosenergia rendszerüzemeltető Ukrenergo június végén azt jelezte, hogy több mint 9 gigawatt energiatermelési kapacitás esett ki az orosz támadások miatt, ami óriási számot jelent, megközelíti a teljes magyarországi beépített villamosenergia termelési kapacitást.

A kieső áramtermelő kapacitásokból (kínálati oldal) adódó problémákat fokozza, hogy közben az áramkereslet is megugrott a nyári melegben, mivel az ország számos térségében 35-38 fokos hőség tombol. Pontosabban akkor ugrik meg a kereslet, amikor éppen van áram, ugyanis az ország jelentős részén, beleértve Kijevet is, továbbra is rendszeresek a sokórás, akár napi 10-12 órás tervezett áramszünetek. Ennek oka az, hogy még a felpörgetett áramimport mellett sem képes ellátni az igényeket a rendszerüzemeltető.

Az elmúlt napokban az Ukrenergo napi 35 ezer MWh körüli villamosenergiát importált a szomszédos országok felől, a csúcs június végén 35600 MWh felett volt kicsivel (óránként átlagosan közel 1500 MWh). Az energetikai kutatásokra fókuszáló kijevi Dixi Group kutatóintézet kimutatása szerint májusról júniusra több, mint duplájára, 850 ezer MWh fölé ugrott Ukrajna áramimportja, ami 6%-kal meghaladta a teljes 2023-as importot – jegyezte meg a Reuters. A Dixi Group adatai szerint

fecsego.eu//

Leave a Reply 56 megnézve, 3 alkalommal mai nap |