| Mobile | RSS

Sorra érkeznek a reakciók Orbán Viktor moszkvai útjára, ma sem szerzett népszerűséget Magyarországnak

Sorra érkeznek a reakciók Orbán Viktor moszkvai útjára, ma sem szerzett népszerűséget Magyarországnak

Hangsúlyozzák, hogy bár Magyarország látja el az EU soros elnökségét, Orbán Viktor nem képviseli az Európai Uniót.

Sorra érkeznek a reakciók Orbán Viktor moszkvai útjára, ma sem szerzett népszerűséget Magyarországnak

Fotó:

Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko

| Forrás:

MTI/MTVA

Orbán Viktor Oroszországban van, Vlagyimir Putyinnal tárgyal ezekben a pillanatokban, azóta pedig folyamatosan érkeznek a reakciók különféle európai politikusoktól, akik ugyanakkor jellemzően nem pozitív felhangokkal emlegetik a miniszterelnök lépését. Korábban megírtuk, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kiengesztelés nem fogja Vlagyimir Putyint megállítani, egységre és elszántságra van szükség az igazságos és tartós békéhez. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője pedig közleményben hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor semmilyen felhatalmazást nem kapott az Európai Tanácstól arra, hogy a nevükben beszéljen, következésképpen nem az Európai Unió álláspontját képviseli.

Azóta számos egyéb reakció is érkezett. Donald Tusk lengyel miniszterelnök, az Európai Tanács korábbi elnöke Orbán Viktor azon kijelentésére reagált, mely szerint fontos eszköz kíván lenni ahhoz, hogy megtegyék az első lépést a béke felé. „A kérdés az, hogy ez az eszköz kinek a kezében van” – írta.

Olaf Scholz német kancellár szintén az X-en közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: „Orbán Viktor magyar miniszterelnökként utazik Putyinhoz. Az Európai Tanácsot Charles Michel képviseli a külpolitikában. Az EU álláspontja világos, elítéljük az orosz agressziós háborút, Ukrajna számíthat a támogatásunkra.”

Tusknál és Scholznál jóval indulatosabban fogalmaztak Észtország és Litvánia vezetői. Kaja Kallas észt miniszterelnök, az Európai Unió kinevezett, de még meg nem választott külügyi főképviselője közölte: „Moszkvában Orbán Viktor semmilyen módon nem képviseli az EU-t vagy az EU álláspontját. Az EU-elnöki pozíciót kihasználva zűrzavart szít. Az EU egységes, Ukrajna mellett és az orosz agresszió ellen van” – írta.

Gitanas Nausėda, Litvánia elnöke is posztolt, ő azt írta, hogy Orbán Viktor moszkvai útja aláássa a magyar uniós elnökség hitelességét és ő is azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormányfő semmilyen formában nem képviseli az EU-t. „Ha valóban békét keresel, nem fogsz kezet egy véres diktátorral, hanem minden erőfeszítésedet Ukrajna támogatására fordítod” – jelentette ki.

Persze magával a tárgyalással önmagában nem lenne probléma, Karl Nehammer osztrák kancellár közvetítés céljából még 2022. április 11-én utazott Moszkvába, Emmanuel Macron francia elnök pedig közvetlenül a háború előtt, 2022. február 8-án tárgyalt az orosz fővárosban Vlagyimir Putyinnal és az ukrajnai invázió megindítása után is igyekezett fenntartani a kommunikációs csatornákat Moszkvával. Más kérdés, hogy Ausztria és Franciaország vezetői mindemellett nem az oroszbarát kirohanásokról és az uniós szankciók konstans vétőfenyegetéseiről ismertek a háború kitörése óta.

Karl Nehammer és Emmanuel Macron egyelőre nem kommentálta Orbán Viktor mai moszkvai útját.

Közleményben határolódott el az EU Orbántól, aki a Zelenszkijjel tartott találkozója után azonnal sietett Putyinhoz

A magyar kormány szuverenitását demonstrálva…

Orbán Viktor moszkvai útja az Európai Bizottság budapesti kihelyezett ülését sodorta veszélybe

Példa nélküli botrány lenne, ha elmaradna az uniós végrehajtó szerv…

Orbán Viktor megérkezett Moszkvába, Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni

Békemissziónak szánja az utat, csak éppen semmi értelme nincs.

mobil Népszava ikon
Olvassa mobilon a Népszavát! Egy héten keresztül szabad betekintést biztosítunk, regisztráljon itt!
fecsego.eu/0
Leave a Reply 50 megnézve, 2 alkalommal mai nap |