| Mobile | RSS

„Kezd bohózattá fajulni” – Hiába Karácsony Gergely győzelme, jön az újabb újraszámolás

„Kezd bohózattá fajulni” – Hiába Karácsony Gergely győzelme, jön az újabb újraszámolás

Politikai döntés – kommentálta a lapunknak nyilatkozó szakértő a Kúria vasárnapi végzését.

„Kezd bohózattá fajulni” – Hiába Karácsony Gergely győzelme, jön az újabb újraszámolás
Kezdhetik elölről. Urnabontás június 9-én

| Fotó:

Zagyi Tibor

| Forrás:

Népszava

Jogi szempontból meglepett, politikaiból nem. Ez ugyanis politikai döntés – jelentette ki a Népszavának Nagy Attila Tibor, miután vasárnap késő délután kiderült, a Kúria elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását. „Kezd bohózattá fajulni az egész esemény, Karácsony Gergely már a főpolgármesteri megbízólevelét is átvette” – folytatta a politikai szakértő. Nagy Attila Tibor ezt azért emelte ki, mert a mostani döntés azt jelenti, Vitézy Dávid az LMP és a Fidesz támogatásával induló jelölt még mindig megnyerheti a választást.

„Bár Karácsony politikai legitimitása rendkívül ingatag a 41 szavazatnyi különbség miatt, ha véletlenül Vitézyt hozzák ki győztesnek, az övé még rosszabb lesz. Soha nem fogja magáról lemosni, hogy a NER-által befolyásolt bíróságok segítették a főpolgármesteri cím elnyeréséhez” – vélekedett a szakértő, aki szerint a mostani helyzetet Karácsony részben magának is köszönheti. A főpolgármester ugyanis a saját győzelmét megállapító eredményt is megtámadta korábban.

Döntött a Kúria, újra kell számolni a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot

324, 41, …?

Karácsony 324 vokssal nyert, ez azonban 41-re csökkent, amikor az aznap érvénytelennek nyilvánított szavazatokat újraszámolták. Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza nyomán az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenességre hivatkozva megsemmisítette az eredményt jóváhagyó kúriai végzést, és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet. „Ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni – vélekedett Karácsony Gergely.” Vitézy Dávid szerint ilyen szoros különbségnél ennek így kell történnie Budapesten, „persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő.”

Vitézy Dávid türelmesen várja a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámolását, Karácsony Gergely garanciákat követel

Budapest jelenlegi…

mobil Népszava ikon
Olvassa mobilon a Népszavát! Egy héten keresztül szabad betekintést biztosítunk, regisztráljon itt!
fecsego.eu//
Leave a Reply 54 megnézve, 2 alkalommal mai nap |