< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán épp most próbálja meg elfoglalni Európát

| Mobile | RSS

Orbán épp most próbálja meg elfoglalni Európát

Orbán épp most próbálja meg elfoglalni Európát

NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / GETTY IMAGES
Az új pártcsalád és a kijevi látogatás nem az Európai Parlamentet, hanem a nagyobb uniós befolyást és az Európai Tanács elfoglalását célozza.

Gyorsabban leszünk nagy képviselőcsalád, mint bárki gondolná. Komoly meglepetéseket fogunk okozni

– mondta Orbán Viktor hétfőn az új politikai platformjáról. A Patriots for Europe nevű formáció célja, hogy pártcsaláddá váljon az Európai Parlamentben, sőt a kormányfő reményei szerint a patrióták hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb erő lehetnek.

Ettől jelenleg még messze vagyunk. A PfE megalapítását vasárnap jelentette be Bécsben Orbán Andrej Babis volt cseh miniszterelnök és Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt elnöke oldalán. Babis ANO nevű pártja korábban a liberális pártcsalád, a Renew tagja volt, képviselői az előző ciklusban a Momentummal ültek egy frakcióban. Kickl FPÖ-je pedig az Identitás és Demokrácia (ID) nevű populista és radikális jobboldali frakció tagja volt. A kezdeményezéshez azóta csatlakozott a Chega nevű portugál elitellenes párt is.

FISCHER ZOLTÁN / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTIOrbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című nyilatkozatot Bécsben június 30-án.

Az EP szabályai szerint hét tagállamból kell legalább 23 képviselőnek összejönnie a pártcsalád alapításához. A képviselők száma már megvan, mivel a Fidesz és a KDNP közösen 11 képviselőt küld Brüsszelbe, az ANO hetet, az FPÖ hatot, a Chega pedig kettőt. De szükség van még képviselőkre három további tagországból. Ebből az egyik a közeljövőben meg is lehet. Az olasz Liga már a bejelentésekor üdvözölte a kezdeményezést, Orbán pedig arra célzott az interjú alatt, hogy Matteo Salviniék hamarosan bejelenthetik a csatlakozást. A Liga egyébként nem szerepelt különösebben jól az EP-választáson (9 százalékos eredménnyel az ötödik helyen végzett), de Olaszország méretének köszönhetően így is nyolc képviselőt delegálhat az EP-be, ez azonban 21-gyel kevesebb, mint az előző ciklusban.

Szó van még arról, hogy Janes Jansa szlovén exkormányfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja is csatlakozhat Orbánék pártcsaládjához, bár egyelőre mindkettő valószínűtlen. Fico csak arra adott felhatalmazást a pártjának, hogy a szocialistákkal tárgyaljon, mely frakciónak eddig is tagja volt a Smer, még ha felfüggesztették is a tagságát. Jansa SDS-e pedig a legnagyobb pártcsaládban, az Európai Néppártban ül. Az ott elérhető forrásokhoz, kapcsolatokhoz, információkhoz való hozzáférést és befolyást nehéz máshol pótolni, így a Néppártot elhagyni semmiképpen sem tűnik könnyű döntésnek, de ennek a lehetőségét mégsem szabad kizárni.

BRUZÁK NOÉMI / MTIJanez Jansa korábbi szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke beszédet mond a CPAC Hungary első napján a Millenárison 2024. április 25-én.

Ahhoz, hogy több párt közös frakciót alakítson, kell még egy közös nyilatkozat, amelyben leírják, hogy hasonló politikai irányvonalak alapján működnek. Ezt Orbánék meg is tették vasárnap Bécsben, ráadásul úgy, hogy ahhoz a jelenlegi EP politikai törésvonalain túl is csatlakozni lehessen.

A miniszterelnök nagy álma az Európai Néppárttal való szakítás óta az, hogy egyesítse az EP jobbszárnyát. Két nagy pártcsalád volt eddig a Néppárttól jobbra, az atlantista, szabadpiacpárti, oroszellenes Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és a populista, gazdaságilag baloldalibb, oroszbarát szélsőjobb pártcsaládja, az Identitás és Demokrácia. Eddig alapvetően az Oroszországgal kapcsolatos politikájuk különbözősége akadályozta meg, hogy összefogjanak.

Orbánék viszont kevésbé beszélnek Oroszországról, és sokkal inkább arról, hogy szerintük az emberek az EP-választáson a változásra szavaztak, nemet mondtak az EU mostani vezetésére és a zöld átalakításra. Az, hogy alapvetően a jobboldal szerepelt sikeresebben a választáson, igaz, de ebbe beletartozik az EU kvázi kormánykoalícióját vezető Néppárt is (ők egyébként a zöld átállást nem ellenzik), mely ismét a legsikeresebb pártcsalád lett.

Az EP alakuló ülése július 8-án lesz, a pártcsaládok pedig július 4-éig jelentkezhetnek be, hogy részt vegyenek az EP vezetői posztjainak elosztásában.

Orbánéknak ideális esetben eddig kellene összeszedniük a megfelelő számú tagállamból érkező képviselőt. Ha a Liga tényleg csatlakozik, ez nem lesz nehéz, hiszen számos olyan kis párt jutott be az EP-be, mely még nem talált pártcsaládot. Lehetőség van például a szélsőjobboldali lengyel Konföderáció vagy a szlovák Köztársaság behúzására, és máris meglenne a frakció.

fecsego.eu//
Leave a Reply 47 megnézve, 3 alkalommal mai nap |