Tényleg csődben a főváros, vagy csak a kormány zsarolásának az áldozata?

HVG360

6 PERC

2024.07.05. 10:00

A kormány bármikor pénzügyi csődöt tud előidézni a Fővárosi Önkormányzatnál, és ezt a fenyegetést életben is tartják a magára maradt Karácsony Gergely főpolgármesterrel szemben. Az iparűzési adó megvonásával revolverezni tudják a Fidesztől eltávolodott más városokat is.

Budapest segítségre szorul – adta meg az iránymutatást a propagandagépezetnek Orbán Viktor a választások másnapján, hogy a főpolgármester-jelöltekkel való trükközés hiábavalósága után valahogy mégiscsak versenyben maradjon a Fidesz Budapest irányításáért. A miniszterelnök szerint a főváros csődben van, és azóta ezt visszhangozza Varga Mihálytól Lázár Jánosig a kormány több minisztere is, miközben kreatív megoldásokat szállítanak ahhoz, hogy a fizetésképtelenség valóban bekövetkezzen. A főváros állítja, 2020 óta hozzászoktak, hogy csak különböző túlélőprogramokkal tudják megőrizni az önkormányzat fizetőképességét, amiből sokat tanultak, úgyhogy nincs szó csődhelyzetről. A kormány azonban láthatóan igyekszik fenntartani a fenyegetettség érzetét, ráadásul nem csak Budapest esetében.

Alig telt el egy hét a választások után, és Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan adta hírül a közösségi médiában, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb jogvédelmi kérelmét, így az államkincstár ismét 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról.

A Fővárosi Önkormányzatnak éppen az a legnagyobb problémája, hogy Budapest az elmúlt években nettó befizetője lett az államháztartásnak. Míg a Fidesz politikai közösségéhez tartozó Tarlós István idejében, 2018-ban még csak 5, majd 2019-ben 10 milliárd forint volt a főváros úgynevezett szolidaritási hozzájárulása az állami büdzséhez, addig ez az összeg az idén már 75 milliárd forint. Az állam ugyanakkor 2024-ben még mindig csak 40 milliárd forint normatív támogatást ad a fővárosnak, így Budapest összességében 35 milliárdos mínuszban van, miközben 2019-ben ez az egyenleg még 16 milliárd többletet mutatott. A főpolgármester ezt a gyakorlatot támadta meg a bíróságon, de moratóriumot nem kapott az ítélet meghozataláig, ezért az államkincstár, amint talál egy kis pénzt a fővárosi számlákon, egyből le is vonja azt.

Az inkasszó után mindössze három nap kellett, hogy újabb csapás érje a fővárost: a Kúria igazat adott a budapesti kormányhivatalnak, amely az idén megtámadta az önkormányzatnak egy 2009-ben hozott rendeletét.

Erről szól még a cikk:

  • Mennyi pénzt vehet ki a főváros zsebéből a Kúria ítélete?
  • Közbelép Lázár János és Vitézy Dávid.
  • Nem is a csőd a kérdés, hanem hogy mióta tart?
  • Tényleg tárgyal a főváros és a kormány egy olimpia megrendezéséről?
  • fecsego.eu//