Az idegenellenességgel szinte lenullázza a kormány a vendégmunkásokban rejlő gazdasági hasznot

FARKAS ZOLTÁN

2024.06.21. 06:30

Érdemes lazítani a vendégmunkások foglalkoztatási szigorán, ha valóban több százezerrel növelné a kormány a munkavállalók táborát, ám ez az idegenek elleni kampányok után nehezen kivitelezhető.

„Mansion House station is closed due to staff shortage”

– figyelmeztették az utasokat a londoni metrón a minap, ami annyit tesz, hogy a belváros egyik fontos állomásán megállás nélkül átsuhannak a szerelvények, mert nincs elég alkalmazott. Az ott élő magyarok sorozatosan elmaradó orvosi vizsgálatok, ismételten elhalasztott műtétek miatt panaszkodnak, a szupermarketekben elvétve van eladó és pénztáros. A brit statisztika a február–áprilisi időszakra közel 900 ezer üres állást tartott számon. Bár a brit munkaerőpiac más dimenzió, mint a magyar, és utánpótlása a brexit ellenére is bőségesebb, néhány adat kísérteties egybeesést mutat: a 16–64 évesek foglalkoztatási rátája ott 74,5, itt 74,9 százalék, a munkanélküliségi ráta pedig 4,3, illetve 4,4 százalék.

Az unióból érkezett vendégmunkások egy részének távozása súlyos munkaerőpiaci feszültségeket okoz Nagy-Britanniában. Magyarország most próbálja pótolja a hiányzó munkaerőt: a külföldi munkavállalók száma tavaly a KSH szerint 92,7 ezer volt, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter idén márciusban már 121 ezres létszámot említett. A statisztikai hivatal szerint a legnépesebb tábort az Ukrajnából, Szlovákiából és Romániából érkezettek alkotják, 2023-ban azonban az ukrajnaiaké 3666-tal, 22 802 főre apadt. Ugyanakkor a Fülöp-szigetekről több mint hatezren jöttek eddig, míg csaknem hatezren Kínából és 5,5 ezren Vietnámból.

Erről szól még a cikk:

  • A kormány vendégmunkás-politikájáról
  • A felkorbácsolt idegenellenességről
  • A vendégmunkásokkal kapcsolatos – gerjesztett – félelmekről
  • A munkaerőimport szabályozásáról
  • A fogytán lévő hazai munkaerőről?
  • fecsego.eu//