| Mobile | RSS

Előkerültek az EU-ban az Orbán által is rettegett dokumentumok

Előkerültek az EU-ban az Orbán által is rettegett dokumentumok

Brüsszel széttörte Orbánék álmait
Kép forrása: AFP

Előkerültek az EU-ban az Orbán által is rettegett dokumentumok.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök legutóbbi diplomáciai lépései jelentős nemzetközi visszhangot váltottak ki, különösen az Európai Unióban. Orbán „békemissziójának” részeként először Ukrajnába látogatott, majd Oroszországban tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Nem sokkal később bejelentette, hogy Kínába készül. Ezek az események rendkívüli módon felkavarták az európai megfigyelőket és politikai szereplőket.

Rikard Jozwiak, a nemzetközi Szabad Európa szerkesztője közösségi oldalán számolt be arról, hogy

az Európai Unió nagykövetei körében újra előkerültek azok a dokumentumok, amelyekkel el lehetne venni Magyarországtól az EU-s elnökséget.

Jozwiak szerint várhatóan szerdán tárgyalják majd ezt az ügyet. Bár az újságíró hozzátette, hogy nem valószínű, hogy az ügynek bármi kézzelfogható eredménye lesz, a tény, hogy ismét napirendre került, jól mutatja a helyzet komolyságát.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szintén reagált Orbán lépéseire. Miután biztonsági megállapodást írt alá Donald Tuskkal, az Európai Tanács korábbi elnökével. Zelenszkij kijelentette, hogy szeretné, ha a békéről nemcsak beszélnének, hanem tettek is követnék azokat. Az ukrán elnök úgy véli, hogy Orbán Viktor békemissziója nem segíti elő Európa egységét, sőt, inkább veszélyezteti azt.

Zelenszkij szerint Orbán közvetítő szerepe Oroszország és Ukrajna között nem lehetséges, és hangsúlyozta, hogy Oroszországot csak a világ összes nagyhatalma, köztük az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió képes rákényszeríteni a tárgyalásokra, nem pedig egyetlen ország, mint Magyarország.

Orbán Viktor legutóbbi diplomáciai útjai tehát komoly aggodalmakat váltottak ki az EU vezetésében és a nemzetközi közösségben. Bár még nem világos, hogy ezek az események milyen konkrét következményekkel járnak majd Magyarország EU-s elnökségére nézve, az biztos, hogy Orbán lépései tovább feszítik az amúgy is feszült viszonyokat az EU-n belül.

fecsego.eu//

Leave a Reply 44 megnézve, 2 alkalommal mai nap |