NÉMETH ANDRÁS

7 PERC

2024.07.09. 06:30

Orbán Viktor miniszterelnök mindenféle különösebb kidolgozott terv nélkül kihasználja azt a helyzetet, hogy az európai vezetők közül egyedüliként tud tárgyalni az ukrajnai háborúban valamilyen formában érintett politikusokkal – mondta a HVG-nek Jarábik Balázs, aki a bécsi Humán Tudományok Intézetével (IWM) is dolgozik, és aki szlovák diplomataként korábban az EU kijevi biztonsági missziójának politikai igazgatója volt. Szerinte nagy a kockázat: ha a magyar miniszterelnök kudarcot vall, Magyarország még jobban elszigetelődik az EU-n belül.

hvg360: Mi lehet Orbán külpolitikai offenzívájának valódi célja?

J. B.: Egyelőre nehéz értékelni Orbán kezdeményezéseit, mert nem tudjuk, mi a tartalom. De az már bebizonyosodott, hogy a különutas orbáni politika iránt van fogadókészség. A magyar kormányfőnek Volodimir Zelenszkij ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökhöz is van bejárása, s valószínűleg ugyanez a helyzet Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölttel. Orbán ugyanis azon kevés európai politikus egyike, aki folyamatos és exkluzív kapcsolatban áll a Fehér Házba visszatérésre készülő egykori amerikai elnökkel.

Az is világossá vált, hogy Brüsszel nem egyszerű különutasságnak tartja az orbáni politikát, mert azzal Magyarország kárt okoz, megbontja az Európai Unió Ukrajna-politikájának egységét. Ugyanígy gondolkodnak Moszkvában is, ott viszont hasznosnak tartják, hogy kiderült, Európa egyáltalán nem egységes.

Ami még ugyancsak nem egyértelmű, hogy mennyire lesz sikeres ez a politika, hiszen Orbán is elmondta, egyelőre annyira távol áll egymástól a két fél álláspontja, hogy nincs esély megállapodásra. Az viszont sokat mond, hogy Zelenszkijjel Orbán a tervezettnél jóval tovább, másfél órán át tárgyalt, a Putyinnal folytatott beszélgetés pedig háromórás volt. Mindez abban a környezetben történik, amikor az USA-ban éppen hatalmi vákuum alakult ki: a demokraták arról vitatkoznak, hogy Joe Biden induljon-e a novemberi elnökválasztáson és az ellenfél megosztottsága tovább növeli Trump győzelmi esélyeit.

Erről szól még a cikk:

  • Hogyan értékelik Orbán látogatásait az ukrán fővárosban?
  • Mennyi az esély arra, hogy valóban lesz béke Ukrajnában?
  • Kinek van “igazi” béketerve, és mekkora az esély annak sikerére?
  • Milyen béketerve van Trumpnak?
  • Mennyiben függ össze a „békemisszió” az európai parlamenti frakcióalakítással?
  • fecsego.eu//