Nemzetközi lapszemle: Szélsőjobbos csúcstalálkozó volt Brüsszelben, előkerült Orbán neve is

HVG360

2024.06.14. 10:15

Többek közt Le Pen, Wilders és Salvini gyűltek össze egy brüsszeli hotelben, hogy beszéljenek az EP-be bejutott szélsőjobbos pártok együttműködéséről. Egyre több jel utal rá, hogy a Fidesz nem lép be az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójába, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Magyarországra kirótt gigantikus bírságról ír a Le Figaro. A Der Standard szerint a választás után immár Magyar Péter Orbán egyetlen ellenfele. Válogatásunk a világlapok cikkeiből.

Euronews

Marine Le Pen, Geert Wilders és az Identitás és Demokrácia-frakció több más pártjának vezetői megvitatták meg Brüsszelben, hogy miként lehetne szélsőjobbos szupercsoportot alapítani az új Európai Parlamentben, miután ezek az erők a másik, valamivel mérsékeltebb pártcsaláddal, az ECR-rel együtt előretörtek a földrészen.

Le Pen előzőleg külön találkozott a Liga elnökével, majd utána ült le a holland, belga, portugál és más szélsőjobbos vezérekkel. A portugál Chega nevében André Ventura kijelentette, hogy nagyon szeretnének bővülni, mert harcolni kívánnak a korrupció, az illegális bevándorlás ellen, illetve a határok védelméért.

Erről szól még a cikk:

  • Nemzetközi cikkválogatásunk
  • fecsego.eu//