1. Orbán Viktort évek óta először megszorongatta valaki, az Európai Parlament jobbra csúszott – az EP-választás a világsajtóban

HVG360

2024.06.10. 10:00

Az Orbán-rendszer új kihívója emelkedett fel Magyarországon – írja az AP és a Die Presse. A Wall Street Journal szerint az európaiak megdorgálták az EU-t, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint feljött az európai szélsőjobb. Az európaiak jobban értik, mint az amerikaiak, hogy mekkora veszély leselkedik az USA demokráciájára, írja a Washington Post. A Die Weltben Mihail Hodorkovszkij beszél az orosz–ukrán háborúról. Válogatásunk a világlapok cikkeiből.

Die Presse

Orbán Viktor évek óta először nem abszolút többséggel nyert választást, a Tisza Párt veszedelmesen megszorongatta. Hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely fel tudja venni a versenyt a Fidesszel. Utóbbi ugyan a várakozásoknak megfelelően felülkerekedett, de kénytelen volt nagy veszteségeket elkönyvelni – jelenti Budapestről Bognár Péter.

Ilyen kemény küzdelem idáig egyetlen európai választás előtt sem folyt. Az erőpróba jelentősége már csak azon is látszik, hogy mekkora összegeket fordított a nemzeti-populista kormány az online hadjáratra. Kenterbe ver minden más pártot az EU-ban.

Az ok: Magyar Péter felbukkanása. Ennek megfelelően a hatalom sok pénzt áldozott a lejáratására. A választási költségvetés másik része arra ment el, hogy megrémítse a magyar közvéleményt.

Erről szól még a cikk

fecsego.eu//