| Mobile | RSS

Újabb párt csatlakozik Orbán Viktor formálódó EP-frakciójához

NAGYVILÁG EUROPOLI

Újabb párt csatlakozik Orbán Viktor formálódó EP-frakciójához

FISCHER ZOLTÁN/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MTI

Egy negyedik párt csatlakozik az Orbán Viktor kezdeményezéséhez. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közleményben jelentette be: a portugál Chega elnöke bejelentette: része kíván lenni a formálódó Patrióták Európáért (Patriots for Europe) szövetségnek – írja a hvg.hu.

André Ventura az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatáról szóló videót közösségi oldalára is feltöltötte. A politikus egyben jelezte, szerdára összehívja a párt vezetését, hogy megerősítsék a csatlakozást.

A portugál Chega (Elég) szélsőjobboldali populista párt 2019-ben alakult. A 2019-es portugáliai parlamenti választásokon egy mandátumot szereztek, 2022-ben viszont már 12-t. A június 9-ei EP-választásokon két képviselői hely jutott nekik a portugáloknak járó 21-ből.

Orbán Viktor, a Fidesz, Andrej Babis, a cseh ANO és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke vasárnap írta alá a Patrióta kiáltványt, amely Havasi szerint egy „új politikai szövetséget” kínál fel Európa nemzeteinek valamint szuverenista, patrióta pártjainak.

A csatlakozó pártok az Európai Parlamentben önálló képviselőcsoportot kívánnak létrehozni, és az Orbán Viktor nyilatkozata szerint rövid időn belül a legnagyobb jobboldali EP-frakcióvá válnának. Ám ehhez egyelőre nincsenek elegen. Új európai parlamenti frakció ugyanis 7 tagországból legalább összesen 23 képviselő szükséges. Most tartanak négy országnál, illetve 26 mandátumnál.

KAPCSOLÓDÓ
Leave a Reply 41 megnézve, 2 alkalommal mai nap |