| Mobile | RSS

Üzent Orbánnak az európai főügyész: ezt nem teszi zsebre

Üzent Orbánnak az európai főügyész: ezt nem teszi zsebre

Az európai főügyész látható a képen.

Magyarország nem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből, itteni cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás nemzetközi csalás vagy pénzmosás esetén – mondta el Laura Codruța Kövesi, európai főügyész.

 

 

Kövesi az Euronewsnak adott interjújában kijelentette, hogy a korrupció szinte minden országban létezik, és nem csak az Európai Unió tagországaiban.

„Ha azonban a korrupció mértékéről beszélünk a különböző államokban, akkor az függ a helyi hatóságok bevonódottságának mértékétől. Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy egyes országok nagyon korruptak lennének, vagy hogy mások ne lennének azok” – mondta az európai főügyész.

 

 

Magyarország mellett Svédország, Dánia és Írország sem csatlakozott az ügyészséghez.

„Nehéz kommentálnom azokat az okokat, amelyek miatt ezek a tagállamok nem csatlakoztak az ügyészséghez, mert végül is politikai döntésről van szó, és ezt nem tudom véleményezni. Vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban, és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket” – tette hozzá Kövesi.

 

 

A 47 éves román jogász korábban az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget vezette Bukarestben, amíg a kormány nyomására 2018-ban le nem váltották a posztról. Kövesi Romániában és szerte Európában arról ismert, hogy sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat.

Az Európai Ügyészség 2021 júniusában kezdte meg működését, és célja, hogy az Európai Unió költségvetését érintő bűncselekmények – például csalás, korrupció és nemzetközi áfacsalás – ellen hatékonyan lépjen fel. Az ügyészség hatáskörébe tartozó bűncselekmények elkövetői nem érezhetik magukat biztonságban, függetlenül attól, hogy melyik tagállamban tartózkodnak.

Az Európai Ügyészség határokon átnyúló nyomozást folytat a 10 000 euró összeget meghaladó, uniós pénzeszközöket érintő csalások, illetve a 10 millió eurónál nagyobb kárt okozó héacsalások esetében. Szorosan együttműködik a tagállamok bűnüldöző hatóságaival, valamint más szervekkel, például az Eurojusttal és az Europollal.

fecsego.eu//

Leave a Reply 47 megnézve, 3 alkalommal mai nap |