| Mobile | RSS

Szép csendben megfenyegette az európai nagyhatalmat az oroszok dúsgazdag barátja

Szép csendben megfenyegette az európai nagyhatalmat az oroszok dúsgazdag barátja

  • Szép csendben megfenyegette az európai nagyhatalmat az oroszok dúsgazdag barátja

Portfolio

Az év elején Szaúd-Arábia bizalmasan jelezte, hogy fontolóra veszi európai állampapírállományának eladását, amennyiben a G7 úgy döntene, hogy lefoglalja Oroszország közel 300 milliárd dollárnyi befagyasztott vagyonát – értesült a Bloomberg. Az ügyet ismerő források szerint a királyság pénzügyminisztériuma közölte néhány G7-es tárgyalópartnerével, hogy ellenzi az ötletet.

A szaúdiak konkrétan a francia állampapírokat említették – mondta két ember a hírügynökségnek. Májusban és júniusban a G7 különböző lehetőségeket vizsgált az orosz központi bank pénzeszközeivel kapcsolatban. Végül abban állapodtak meg, hogy megcsapolják az eszközökön keletkezett nyereséget, de magukat az eszközöket békén hagyják.

A szaúdiak eurós- és francia kötvényekből álló állománya több tízmilliárd euróra tehető. Bár ez nem elég nagy ahhoz, hogy például a farnciáknak jelentős problémát jelentsen egy ennek esetleges eladása, az európai tisztviselők mégis aggódtak emiatt. Egy szaúdi tisztviselő szerint a kormánynak nem szokása ilyen fenyegetéseket megfogalmazni.

Szaúd-Arábia álláspontja megváltozott, miután a G7 országok nem sajátították ki az orosz befagyasztott eszközöket, nem világos azonban, hogy Szaúd-Arábia önérdekből cselekedett-e vagy Oroszországgal való szolidaritásból.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb nyersolaj-exportőre és központi bankja 445 milliárd dollár nettó devizatartalékkal rendelkezik, a szaúdi szuverén vagyonalap is közel 1 milliárd dollárnyi eszközzel bír.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

fecsego.eu//

Leave a Reply 51 megnézve, 2 alkalommal mai nap |